Din vremuri ancestrale, oamenii au dorit să-și protejeze averea, viața, familia. Forme incipiente ale acestor protecții au fost descoperite încă din cele mai vechi timpuri. În afara pazei cu arme și soldați, comercianții în special au simțit nevoia suplimentară de a se proteja împotriva furtului sau a calamităților naturale. Primele semne de aplicare a unuia dintre principiile de bază de asigurări-dispersia riscurilor- au apărut în China antică, între mileniul 3 si mileniul 2 î.e.n. Se spune că negustorii chinezi își distribuiau marfa în mai multe vase ce urmau să fie transportate pe râurile Chinei, reducând astfel riscul ca întreaga marfă ce urma să ajungă la destinație să fie supusă pierderii. Românii au preluat această idee prin expresia de „a-și ține ouăle în mai multe coșuri”.
Din alte izvoare, se referă la babilonieni, care în jurul anului 3.000 î.e.n. au conceput și practicat un sistem de împrumuturi maritime, care îl scuteau pe debitor de a le returna în cazul în care marfa sau nava sufereau avarii. Alte surse istorice afirmă ca monarhii din Achnea (Persia antică) ar fi fost cei care și-au asigurat cetățenii și au înregistrat aceste asigurări la birourile notariale ale vremii. În 1.750 î.e.n., apariția primelor forme de asigurări a avut loc în strânsă legătură cu dezvoltarea puterilor maritime. Babilonienii au fost primii care au legiferat și reglementat statutul asigurărilor în celebrul Cod al lui Hammurabi. Astfel, negustorii care călătoreau pe apă, aveau posibilitatea să primească un împrumut pentru a-și finanța transporturile. Pentru a-și asigura transportul, ei puteau plăti o sumă adițională creditorilor, care îi asigură că, în situația în care transportul de marfă ar fi furat, negustorii nu mai erau nevoiți să ramburseze împrumutul creditorului.
Se poate afirma că prima asigurare legiferată a fost cea împotriva furtului. Contractul comercial dezvoltat de babilonieni în relațiile cu vecinii lor fenicienii, a fost preluat și dezvoltat ulterior de greci prin emiterea unor hârtii de valoare. Mai târziu, romanii au aderat la același sistem. Din anul 700 î.e.n., apar primele fonduri de asigurări. Astfel în legătură cu comerțul maritim, au fost dezvoltate asigurările în Rhodos- negustorii a căror marfă făcea parte dintr-un transport comun, plăteau o sumă de bani, care era colectată într-un fond comun, iar aceasta era folosită în cazul în care marfa unuia dintre ei era deteriorată pe durata voiajului.
Însă asigurările din Antichitate nu s-au oprit la cele împotriva furtunilor navale, ci s-au extins în zona asigurărilor de viață și medicale, într-o formă foarte apropiată față de cum înțelegem în ziua de azi acest tip de asigurări. Primele forme de asigurări medicale și de viață au apărut tot în bazinul mediteranean, în jurul anului 600 î.e.n. Membrii unor comunități din Grecia antică și din Roma au inițiat fonduri comune, care erau folosite în momentul în care unul dintre membrii deceda, cu scopul de a-i susține familia.
Polițele individuale de asigurări, în forma actuală, au apărut pentru prima dată în sec. XIV, în Genova, sub forma unor contracte de asigurare, care cuprindeau riscuri variate în cazul transporturilor maritime. Renașterea a reprezentat un moment de dezvoltare a asigurărilor, atât din punct de vedere al complexității lor, cât și din punct de vedere al diversificării sistemelor de asigurări și a tipurilor de polițe. Cele mai importante erau cele maritime, încurajate de intensificarea comerțului maritim și asigurările de viață, care erau populare în rândul persoanelor de rang înalt.
Asigurările de locuințe, sau cel puțin nevoia acestora, s-au lansat odată cu marele incendiu al Londrei din 1.666, care a distrus peste 13.000 de locuințe. După acest eveniment nefericit, economistul englez Nicholas Barbon a deschis primul birou de asigurări împotriva incendiilor, fiind astăzi recunoscut la nivel global drept fondatorul asigurărilor împotriva incendiilor. Practica asigurărilor a fost legiferată și promovată în sec.
XVIII de însuși Benjamin Franklin, renumitul diplomat american, ale cărui decizii, invenții și descoperiri științifice au influențat istoria omenirii. Franklin a înființat un birou de asigurări în Philadelphia, susținând în primul rând asigurările împotriva incendiilor.
În articolul următor voi aminti despre istoria asigurărilor în România.
Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
Lasă un răspuns