• controversatul deputat PSD de Vrancea, fost consilier personal al primului-ministru, i-a acordat consultanță omului de faceri băcăuan Benoni Beca în valoare de aproape 2 miliarde de lei, prin intermediul firmei soției sale • Ristea Priboi susține că nu-l cunoaște pe Beca și nu are nici o legătură cu afacerile derulate de soția sa prin firma SC Management Marketing L SRL din București
Ristea Priboi, deputat PSD de Vrancea, fost consilier al primului ministru Adrian Năstase, implicat în mai multe scandaluri de presă, acuzat că a fost torționar în securitate de unul dintre cei care i-au cunoscut greutatea loviturilor la tălpi, a avut relații de afaceri cu Benoni Beca, patronul firmei Amapolla Prest SRL Faraoani, liderul grupului „alcool” din dosarul Banca Transilvania. Este drept că nu direct, ci prin firma soției sale, Mariana Priboi, care este administratorul SC Management Marketing L SRL din București. Societatea Management Marketing L SRLa fost înregistrată la Registrul Comerțului în 2002 și își are sediul pe strada Sabinelor, nr.108, bl.113, et.4, ap.15, sector 5 București. Asociații firmei sînt Constantin și Elena Buciu, domiciliați în str. Intrarea Romaniței, nr.1, în vîrstă de 85, și, respectiv, 81 de ani. Cei doi sînt socrii lui Ristea Priboi, iar sediul social al firmei, de pe strada Sabinelor, este chiar în locuința acestuia.
Printr-o procedură cu aer de legalitate, firma Amapolla Prest SRL Faraoani a obținut, în cursul anului 2001, acceptul SNP Petrom de a livra marfă prin magazinele de pe lîngă benzinăriile firmei. „În baza acreditării emise de SNP Petrom, comerciantul sau producătorul poate merge la oricare dintre sucursalelel Petrom din țară să încheie contracte comerciale”, ne-a declarat Gabriel Năstase, purtător de cuvînt al SNP Petrom. Printr-o adresă de pe 16 ianuarie 2002 – pe care v-o prezentăm în facsimil – patronul băcăuan a solicitat sucursalei Petrom din Vrancea, prin magazinul căreia Beca comercializa vodca Wallace și lichiorul Roseanne, să transfere „plata facturii nr. 0753048, din 19.12.2001, în valoare de 1.826.769.000 de lei, către SC Management Marketing L SRL București, deoarece SC Amapolla Prest SRL este debitoare către SC Management Marketing L SRL București cu suma de 1.826.769.000 de lei, reprezentînd plata unui contract de consultanță”. Purtătorul de cuvînt al Petrom, Gabriel Năstase, a confirmat că în benzinăriile Petrom s-au comercializat produse ale firmei Amapolla. „De asemenea, vă pot informa că nu au existat relații comerciale între PECO Vrancea și firma Management Marketing, deci nu s-au efecuat plăți în conturile acesteia”, ne-a comunicat Năstase.
După numai o zi, Năstase a revenit asupra declarației inițiale și a recunoscut că sucursala Vrancea a efectuat și plăți în contul SC Management Marketing L SRL din București. „S-a transferat o primă tranșă de 400 de milioane de lei către această societate. După cîteva zile, Management Marketing L SRL ne-a returnat banii, pe motiv că această plată este fără suport”, ne-a declarat Gabriel Năstase.
Deși în Bacău este de notorietate faptul că între Benoni Beca și Ristea Priboi a existat o relație de amiciție, care i-a asigurat pentru un timp protecția, Ristea Priboi spune că nu a auzit în viața lui nici de Benoni Beca, nici de Amapolla Prest din Faraoani. Deputatul susține că nu s-a ocupat niciodată de afacerile soției sale. „Niciodată nu mă preocupă afacerile soției”, ne-a declarat deputatul Ristea Priboi. Cea mai în măsură să ne lămurească privind relațiile SC Management Marketing L SRL București – Amapolla Prest SRL Faraoani, Mariana Priboi, nu a fost ieri „disponibilă”, după cum a încercat să ne asigure soțul ei.
Această ciudată afacere dintre firma Marianei Priboi și cea a lui benoni beca ridică o sumedenie de semne de întrebare:
1. Cum se face că o societate obscură, dintr-o comună băcăuană, ca cea a lui Benoni Beca, a ajuns să ceară consultanță de o asemenea valoare, în fapt o formă mascată de mită, unei firme din București, administrată tocmai de soția fostului securist?
2. În adresa trimisă către SNP Petrom Vrancea, Benoni Beca nu face nici o referire la numărul de cont sau la alte date de identificare a societății bucureștene, ceea ce ne duce la o singură concluzie: și SNP Petrom Vrancea știa cu cine are de-a face și cunoștea aceste date de identificare.
3. Este sau nu o coincidență că toate aceste operațiuni s-au derulat în cîteva luni, la sfîrșitul anului 2001 și începutul lui 2002. Cam în perioada în care au început și cercetările poliției în dosarul de fraudare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania?
4. Cercetările poliției în dosar au început în 2002, au continuat în ritm susținut cam jumătate de an și apoi au stagnat aproximativ două luni. Multe voci au susținut atunci, iar mai tîrziu au fost reclamate și de fostul președinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, că în privința acestui dosar se fac presiuni și că interesele economice și politice ajung la niveluri foarte înalte. Să fie acesta nivelul la care se referea Pop, în seara eliberării sale din arestul poliției?
pe raster:
Cine este Ristea Priboi?
Ristea Priboi a fost colonel de securitate, cadru activ al UM 0199, subdiviziune a serviciului de spionaj care se ocupa de spațiul european. Din mai 1988, a fost transferat la UM 0225, altă subdiviziune a spionajului, angajată în infiltrarea emigrației române din Europa și în combaterea posturilor de radio străine care emiteau în limba română. Într-un raport celebru „Armaghedon 7” se spune că „foști ofițeri de securitate au afirmat la un moment dat, că, înainte de 1989, l-ar fi pregătit pe Adrian Năstase, actualul prim ministru al României, pentru a-l plasa sub acoperire în Occident. Operațiunea urma să se desfașoare în 1990, însă Revoluția din decembrie 1989 a condus la anularea proiectului. Ulterior, Ristea Priboi a devenit consilier al lui Adrian Nastase și se afirmă că l-ar avea cu ceva la mâna pe prim ministru”. După alegerile din noiembrie 2000, Ristea Priboi a devenit deputat și, la formarea noului Parlament, Adrian Năstase a încercat să-l impună ca șef al Comisiei parlamentare care controlează activitățile Serviciului de Informatii Externe. Scandalul izbucnit în presă la acea vreme a dus la trecerea pe linie moartă a afacerii, după ce în numeroase rînduri și primul ministru și Ion Iliescu i-au luat apărarea lui Priboi și au încercat să-l scoată basma curată. El a mai rămas consilier personal al primului ministru încă cîteva luni, după care a renunțat la această funcție. În afară de rolul de om de încredere al lui Adrian Năstase, Ristea Priboi mai are un rol despre care nu se prea vorbește: acela de responsabil financiar al PSD în campania electorală din 2000, cînd partidul lui Iliescu și Năstase a cheltuit circa 50 de milioane de dolari. Banii sînt proveniți în mare parte din surse nedeclarate. Unele dintre acestea ar putea fi firme și societăți cu interese importante și în mare majoritate conduse de foști securiști și activiști ai regimului comunist. Sau firme mai mici, care trec neobservate, cu sediul social prin comunele României, și care își pot aduce contribuția la bunăstarea partidului făr să bată prea mult la ochi. (Nicoleta BICHESCU, Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns