Mai multe firme din județ au fost găsite că foloseau personal fără să le încheie contract de muncă. Codul Muncii prevede amenzi de zeci de mii de lei pentru aceste situații, ajungând până la pedepse cu închisoare. Deși au ajuns în instanță, niciunul dintre cei prinși în ofsaid nu a ajuns să înfunde pușcăria.
Florentin RADU
Apariția noului Cod al Muncii, în mai anul trecut, ar fi trebuit să ducă la eliminarea pentru totdeauna a fenomenului muncii la negru. Mai ales că legislația din domeniu prevede amenzi extrem de mari pentru angajatorii care folosesc personal fără a întocmi contracte de muncă. Cu toate acestea, inspectorii de la ITM continuă să descopere cazuri când patronii folosesc forță de muncă fără a încheia acte de angajare. Cel mai recent caz a fost descoperit, săptămâna trecută, la o firmă din domeniul construcțiilor care desfășura lucrări la Slănic Moldova. Aici, au fost depistate șase persoane care lucrau pentru respectiva firmă fără a avea forme legale de angajare. „Firma efectua lucrări de modernizare a sediului unității de jandarmi din Slănic Moldova, iar cele șase persoane depistate lucrând la acest obiectiv au declarat, în scris, că nu au semnat contracte de muncă și nu și-au negociat salariul cu angajatorul. De asemenea, angajatorul era restant și cu plata salariilor lucrătorilor”, a declarat Dan Petrea, inspector șef adjunct pe relații de muncă la ITM Bacău.
În acest context, inspectorii de muncă au fost nevoiți să formuleze propunere de cercetare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești. Potrivit Legii 53/2003 (Codul Muncii) modificată și completată prin Legea nr. 40/201, primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetățenia acestora, fără încheierea unui contrac individual de muncă, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală. Interesant este că, din mai 2011 și până în prezent, inspectoratul teritorial de muncă a mai sesizat organele de cercetare penală pentru alte două cazuri asemănătoare.
Însă, și mai interesant este că nici până în prezent dosarele nu au fost soluționate, aflându-se în diferite faze de judecată la instanțele băcăuane. O explicație în privința numărului extrem de mic de firme prinse în ofsaid de inspectorii ITM ar putea fi pusă pe seama temerii pe care o au angajații de a declara în scris cazurile de neîncheiere a unui contract de muncă. Prin urmare, reprezentanții ITM susțin că s-ar impune modificarea legislației în domeniu, astfel încât să se asigure o măsură de protecție a angajaților.
eu a zis
nu asta e explicatia…. ci faptul ca sunt multi inspectori ITM car iau… „darul”… sunt mult mai multe firme care sunt prinse cu peste 4 oameni la negru dar nu se face sesizar penala sau cazuri in care se „negociaza” amenda; toti inspectorii sunt vechi in ITM si foarte cunoscuti…. si cu „dar”
se stie asta si daca nu exista „trecere” directa catre ei, exista „trecere” prin alt coleg; asa e la toti bugetarii….