Tribunalul Militar Iaşi s-a pronunţat asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar în care un jandarm din Bacău a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Inculpatul C.C.M. este acuzat că, în 2014, a contrafăcut semnătura unei persoane pe o cerere tipizată pentru eliberarea unui certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale, iar în cuprinsul cererii a menţionat în fals că certificatul fiscal era necesar pentru a beneficia de ajutorul pentru subvenţionarea agentului termic, deşi în realitate, certificatul era necesar pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra unui autoturism de la o persoană la alta.
Cererea falsificată a fost depusă la Primăria Bacău, fiind emis certificatul de atestare fiscală. La data de 09.01.2014, inculpatul C.C.M. a ridicat personal certificatul de atestare fiscală, în cuprinsul căruia s-a menţionat că numiţii H.M. şi H.C. figurează cu creanţe bugetare de plată în cuantum cumulat de 5.289 lei. În acest context, după ce s-a procedat la blurarea şi, ulterior, la înscrierea cifrelor de „0,00” din cuprinsul coloanelor „Curent”, „Rămăşiţă”, „Majorări”, „Penalităţi” şi „Total”, aferente rubricii „Denumirea creanţei bugetare” a certificatului de atestare fiscală, cu consecinţa exprimării concluziei că numiţii H.M. şi H.C. nu datorau creanţe bugetare către bugetul local al Primăriei municipiului Bacău, persoane neidentificate au depus înscrisul sus-menţionat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Bacău, în vederea realizării transcrierii dreptului de proprietate asupra autoturismului.
Pe cale de consecinţă, au fost eludate prevederile art. 159 alin. 5 din Legea 207/2015 – Codul de procedură fiscală – conform cărora pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local. Astfel, bugetul Primăriei municipiului Bacău a fost prejudiciat cu suma de 5.289 reprezentând creanţele bugetare datorate, explică anchetatorii. Conform acordului, admis de instanţă, jandarmul a primit o pedeapsă de 4 luni închisoare, dar s-a dispus amânarea ei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. Inculpatul a fost obligat să muncească în folosul comunităţii timp de 30 de zile. Sentinţa poate fi atacată cu apel.
Lasă un răspuns