Ne-am obișnuit destul de repede ca în preajma școlilor să vedem unul sau doi oameni în uniformă. La fel și cadrele didactice și elevii ,dar și cei certați cu legea. După instaurarea acestui sistem de ordine publică, reclamațiile privind actele de huliganism din școli sau din preajma lor aproape au dispărut. Numai că, în timp, toată lumea s-a obișnuit atît de mult cu prezența jandarmilor în fața școlii, încît li se atribuie acum și obligații de pază a unităților școlare. Nimic mai fals, lucru lămurit și de comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi (CTJ), colonelul Nicolaie Rugină. „Avem o subunitate specială, formată din 30 de militari angajați, care se ocupă numai de păstrarea ordinii în jurul școlilor. O patrulă într-un traseu acoperă două, trei instituții de învățămînt din aceeași zonă. În general, momentele de patrulare coincid cu cele de pauză din școlile respective, cînd copii ies să-și cumpere ceva de pe la chioșcurile din preajmă”, declară Rugină.
După o experiență de doi ani, sistemul de ordine publică din jurul școlilor a fost adaptat acum la realitățile existente. Jandarmii nu au un program de patrulare zi-lumină. În general, acțiunile lor de după amiaza se concentrează în jurul școlilor cu probleme. „Sînt și astfel de unități școlare. Aș aminti aici școlile în care sînt cazate în cămine și alte persoane decît elevii, zona liceelor Letea, Chimie, și chiar Economic. La acesta din urmă este o situație deosebită, datorată învecinării cu Piața Centrală și Autogara Bacău unde mișună ori s-au aciuat, chiar, tot felul de indivizi. Așa că preferăm să ne îndreptăm atenția către aceste obiective. Dar, pentru orice situație, noi avem numărul de telefon 956, unde răspunde cineva permanent. Mai mult decît atît, acum avem la dispoziție și două grupe de intervenție dotate cu mașini rapide, care pot ajunge în orice punct în cîteva minute”, spune Nicolae Rugină.
Faptul că jandarmii nu mai stau permanent în fața școlilor a fost remarcat cu neplăcere de cadrele didactice. Mai mult, sînt instituții de învățămînt care au și renunțat la paznicii proprii pe care îi aveau angajați pe timpul zilei, pe baza jandarmilor. „Probabil că profesorii se așteaptă să vadă permanent patrula în fața școlii, dar nu putem face asta. Datoria noastră este să asigurăm ordinea publică și siguranța copiilor în zona școlilor, către și de la școală. Au fost și cazuri în care am intervenit chiar în scara blocului unde locuia un copil hărțuit de niște huligani mai mari. Au sunat părinții la 956, unitatea mobilă a ajuns imediat acolo și i-au luat pe recalcitranți ca din oală”, mai spune șeful jandarmilor.
Față de anii trecuți, jandarmii au mai introdus o noutate în sistemul de asigurare a ordinii publice din jurul unităților școlare: patrularea în ținută civilă. „Măsura se dovedește extrem de eficientă. Au fost cazuri în care huliganii au așteptat să treacă patrula în uniformă și apoi s-au pus pe buzunărit copii mai mici. Numai că, din urmă, veneau cei în civil și i-au prins în flagrant”, afirmă Rugină.
Șeful jandarmilor a ținut să mai precizeze că orice situație în care este încălcată ordinea publică, nu neapărat legată de școli, poate fi semnalată la același număr de telefon 956. (Marius DRAGOMIR)
Lasă un răspuns