Incepind din aceasta toamna, politistii si jandarmii bacauani vor pune in aplicare o serie de noi masuri privind combaterea furturilor din fondul forestier. Astfel, politistii din structurile cu atributiuni in domeniul ordinii si sigurantei publice, sprijiniti de padurari, efectueaza periodic actiuni de control si patrulare in zonele acoperite cu vegetatie forestiera, urmarind cu precadere prevenirea taierilor ilegale si sustragerii de material lemnos. De la intrarea in vigoare a noului act normativ, ofiterii Compartimentului de Prevenire si Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau au organizat sapte actiuni si controale care au vizat activitatile de exploatare si prelucrare a materialului lemnos cit si cele de transport si comercializare. „Au fost aplicate 22 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 46.300 lei. Politistii au dispus confiscarea cantitatii totale de 96,5 metri cubi material lemnos (cherestea) in valoare de 34.312 lei”, a precizat subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la IPJ Bacau.
Ilegalitati sanctionate cu amenzi
Saptamina trecuta, politistii bacauani si inspectorii silvici din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vinatoare (ITRSV) Suceava – Inspectia Silvica si de Vinatoare (ISV) Bacau au fost prezenti in comunele Brusturoasa si Ghimes Faget, unde au efectuat controale pe linia prevenirii/combaterii delictelor silvice si a transportului ilegal de material lemnos. In urma unui astfel de control a fost depistat in satul Rachitis, comuna Ghimes Faget, Petru B., 69 ani, care detinea la domiciliu cantitatea de 4,39 mc lemn lucru rasinoase in valoare de 790 lei. Pentru ca barbatul in cauza nu a putut justifica marfa cu documente de provenienta, politistii l-au sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 2.000 lei, iar materialul lemnos a fost confiscat si predat in custodie lucratorilor Ocolului Silvic Ghimes-Faget, urmind a fi valorificat in conditiile legii. Un alt transport de cherestea a fost interceptat depolitisti in satul Faget, comuna Ghimes Faget. Politistii l-au identificat pe Aurelian I., 35 ani, din judetul Galati, care transporta cu un autovehicul 6,17 mc cherestea rasinoase. Nici marfa gasita in masina galateanului nu era insotita de documente legale de provenienta si transport. Cel in cauza a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 2.000 lei, iar cheresteaua in valoare de 2.159 lei a fost confiscata si predata Ocolului Silvic Ghimes Faget.
Documente falsificate
Un sofer brasovean oprit in trafic la un filtru organizat de politisti s-a ales cu o amenda contraventionala de 10.000 lei, pentru ca marfa inscrisa in acte nu corespundea cu realitatea. Gelu O., 41 ani, angajat al unei societati comerciale din Brasov transporta cu un autocamion cantitatea de 10,84 mc cherestea rasinoase, sub forma de scindura, grinda si dulap clasa I, desi in acte figurau „resturi lemnoase”. „A fost dispusa masura sanctionarii contraventionale a societatii in cauza cu amenda de 10.000 lei intrucit a transportat material lemnos cu document ce nu corespunde cantitativ si calitativ si masura complementara a confiscarii intregii cantitati identificate, ce a fost depusa la Ocolul Silvic Bacau in vederea valorificarii”, a adaugat Butnaru. Fara documente de provenienta si transport a fost depistat si Viorel S., 54 ani, din Brasov, care transporta cu un autocamion 20 mc de scindura si dulap. Conducatorul auto a fostdepistat de un echipaj de politie pe drumul comunal din satul Cotumba. Soferul a fost amendat cu 2.000 lei, iar cheresteaua a fost predata Ocolului Silvic Comanesti.
Paduri pazite
Conform statisticilor puse la dispozitie de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare Suceava – Inspectia Silvica si de Vinatoare Bacau, reiese ca la nivelul teritorial al judetului Bacau se regaseste o suprafata totala impadurita de 265.567 ha, din care 170.937 ha sunt in proprietatea statului. Din totalul de 94.630 ha suprafete impadurite retrocedate, 40.822 ha sint administrate prin structuri silvice private si 18.252 prin structurile silvice ale Directia Silvice Bacau, diferenta de 35.556 ha nefiind asigurate cu nici o forma de administrare si paza. Din evolutia anterioara a fenomenului delictelor silvice s-a constatat faptul ca aceste suprafete sunt cele mai expuse faptelor de taiere si sustragere de material lemnos. In acest sens, noua lege intrata in vigoare sanctioneaza neasigurarea cu continuitate a administrarii sau serviciilor silvice de catre proprietarii de padure prin ocoale silvice autorizate si nedelimitarea de catre proprietari a terenurilor forestiere pe care le detin. In plus, legea prevede sanctiuni contraventionale pentru neindeplinirea de catre ocolul silvic nominalizat, la cererea proprietarului, a obligatiilor ce ii revin cu privire la asigurarea serviciului public cu specific silvic pentru padurile situate in localitatile aflate in raza administrativa a acestuia.
Lasă un răspuns