Judecătorii și procurorii din Curtea de Apel Bacău, Tribunalul Bacău, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău și Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău au votat în Adunările generale respingerea modificărilor legislative, în forma susținută de majoritatea PSD-ALDE.
Într-un comunicat de presă, Forumul Judecătorilor din România anunţă că Adunările generale ale judecătorilor și procurorilor resping pe bandă rulantă modificările esențiale din proiectele depuse la Camera Deputaților privind legile justiției.
„Cu privire la noile proiectele depuse la Camera Deputaților privind legile justiției, în ședința Comisiei nr. 1 – Legislație și cooperare interinstituțională a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 1 noiembrie 2017, s-a apreciat că este necesară consultarea instanțelor judecătorești și a parchetelor cu privire la propunerile care fac obiectul inițiativelor legislative recente transmise spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în comunicatul de presă.
În document, se amintește că proiectele au fost realizate fără consultarea prealabilă a magistraților, așa cum a cerut expres Comisia Europeană, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact, respectiv cu ignorarea unui aviz recent al Consiliului Superior al Magistraturii și a poziției ferme a corpului magistraților. De asemenea, magistrații acuză detunarea unei proceduri legislative neasumate de Guvern în urma reacțiilor publice, Forumul Judecătorilor din România a sugerat tuturor adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor respingerea în bloc a celor trei proiecte”.
Aceste adunări generale au fost organizate începând cu data de 3 noiembrie 2017 și se află în plină desfășurare, rezultate parțiale de la cele organizate până astăzi, 6 noiembrie 2017, fiind comunicate Asociației Forumul Judecătorilor din România și Consiliului Superior al Magistraturii.
Forumul judecătorilor precizează că adunările generale, printre care și cele de la Curtea de Apel Bacău, Tribunalul Bacău, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău și Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, „resping în proporție covârșitoare (aproape unanimitate) modificările propuse, în bloc, sau, după caz, în prevederile esențiale (în funcție de cum s-a votat)”.
Toate aceste proiecte sunt considerate de FJR a fi de retrograde, scrise în mare grabă, cu vizibile necorelări și lacune, fără o expunere de motive corespunzătoare, nu are nicio legătură cu modernizarea unei justiții într-o evoluție pozitivă vizibilă, lăudată de rapoartele succesive ale Mecanismului de cooperare și verificare, ci reprezintă un simplu episod din serialul „Experiment judiciar”, derulat la foc continuu în ultimul an.
Asupra unui proiect asemănător, preluat în parte în această nouă inițiativă, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ, ținând seama de voturile exprimate în numeroase adunări generale ale judecătorilor și procurorilor de la instanțe și parchete. În cursul lunii octombrie 2017, aproximativ 4000 de judecători și procurori români, adică mai mult de jumătate din numărul lor total, și-au însușit Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a ”legilor justiției”, adresat Guvernului României.
Susținătorii memoriului au considerat că aceste modificări promovate de Ministrul Justiției încalcă flagrant Mecanismul de cooperare și verificare, rapoartele sale constante și fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic.
Rudolf a zis
Bineinteles că au votat impotrivă d-nii procurori!Cu salarii si pensii duble fata de polițiștii care muncesc dublu sau triplu fată de ei,cu studii sumilare,cu program de boieri si privilegii cat China normal ca au votat impotriva!
La muncă d-lor procurori!Cu politistii in teren la prins hoti nu la datul cu părerea dupa bunul plac prin dosare.
Functionari publici nu magistrați!
Gio a zis
Toata stima pt magistrati! Nu suntem un popor de hoti + prosti!
Corina a zis
Rudolf …fa-te procuror tată …daca muncesti prea mult la politie.
Nicu a zis
Normal ca nu vor sa piarda privilegiile care le au acum tovarasii procurori si judecatori, legile sunt in dezbatere din iunie, CSM si-a avizat negativ propriile proiecte, MCV trebuia ridicat din 2010 dar cum denigratorii tarii gen Macovei urla sus si tare ca Romania e corupta dar sunt anchetati doar gainarii care primesc cu suspendare arata mai mult a rea-vointa sau complicitate. Si avem nevoie in primul rand de raspunderea magistratilor, sa raspunda atat financiar cat si penal, inspectia judiciara sa nu fie controlata si numita de catre cei controlati, sa ajunga doar profesionisti in functii de conducere, numirile politice sunt doar o marota care ascunde clanurile din sistemul judiciar, neamuri, pile, etc. Nu o sa le cada epoletii judecatorilor si procurorilor daca se schimba legea, vad ca nu dau doi bani pe hotararile CCR si condamnarile de la CEDO, ca doar nu platesc din buzunarul lor.
TUCU a zis
BRAVO LOR ! Nu vor un regat al hotilor si penalilor !
uncas a zis
Dar violatorii,traficantii de arme si droguri si criminalii , o nimica toata, coruptia este la moda, pana nu o starpim nu ne lasam!!Daca la locul de munca se schimba seful iesim sa protestam ca ne influienteaza politic, prostii de adormit copii, sunt multe legi in vigoare ce patroneaza actul de justitie, judecatorii sunt inamovibili si in mod normal sunt verticali , dansii impart dreptatea indiferent de conducator .