Săbiile se ascut între judecătorul Vasile Sorin Curpăn șI falsul avocat Vasile Botomei, nu demult prieteni și parteneri de afaceri. Suspendarea din funcție a judecătorului Curpăn și trimiterea în judecată a celor doi a declanșat un adevărat război, condus momentan de magistrat. Ultimele acțiuni ale acestuia se dezic total de activitatea lui Vasile Botomei, autoproclamat decan al „Baroului Bacău”, deși cu doar un an în urmă magistratul susținea public legalitatea activității desfășurate de „avocatul” Botomei, dar și a „UNBR – structura Botomei”. Trimiterea sa în judecată l-a făcut pe magistratul Curpăn să-și regândească poziția și chiar să facă demersuri pentru a-și salva pielea, acțiuni care, speră el, ar putea să-i ajute și în procesul penal ce se judecă acum pe fond la Curtea de Apel Bacău. Botomei este cercetat pentru înșelăciune, fals, avocatură clandestină, folosirea fără drept a denumirilor de „Barou”, „UNBR” etc, iar Curpăn pentru complicitate la înșelăciune și fals, după ce a participat în comisia de examinare la un concurs de admitere în „Baroul” lui Botomei. Tentativele lui Curpăn de a se disocia de fostul partener de afaceri au fost la început timide. Prin septembrie, el a deschis o acțiune în instanță împotriva UNBR-Bota și UNBR-Botomei, prin care a cerut Judecătoriei Bacău să constate nulitatea absolută a actelor emise pentru înființarea și funcționarea celor două uniuni. De la lună la lună, acțiunile magistratului devin tot mai virulente și s-au concretizat în plângeri penale împotriva lui Botomei și o acțiune în instanță, depusă în această lună, în care cere UNBR-structura Botomei despăgubiri în valoarea indemnizațiilor pierdute odată cu suspendarea sa din funcția de magistrat la Judecătoria Bacău.
Judecătorul-afacerist se dă judecător-păcălit
„Subsemnatul Curpăn Vasile-Sorin, în calitate de reclamant, chem în judecată civilă pe pârâta Uniunea Națională a Barourilor din România – U.N.B.R. – structura Botomei, pentru ca pe baza probelor ce se vor administra să obligați pârâta la plata contravalorii salariului – indemnizației ce urma a fi încasat din momentul suspendării din funcție – 04.06.2013 – și până la momentul pronunțării judecătorești civile, pentru indemnizația deja neîncasată și obligarea lunară la plata contravalorii salariului – indemnizației până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești penale” – arată magistratul în acțiunea depusă la Judecătoria Bacău. Conform judecătorului Curpăn, indemnizația netă lunară primită de acesta era de aproximativ 7.000 lei. Așa cum precizează și în motivarea acțiunii, în cursul lunii iunie 2012 judecătorul Curpăn a participat în calitate de membru al comisiei de examinare la examenele de admitere în profesia de avocat susținute de doi candidați la Baroul Bacău – UNBR structura Botomei. „Cooptarea în comisia de examinare a avut loc în luna martie 2012 la solicitarea conducătorului entității juridice dl. Botomei Vasile – mai arată judecătorul Curpăn. Ca urmare a activității desfășurate la comisia de examinare am fost învinuit, cercetat, inculpat și trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, fiind suspendat din funcție începând cu data de 04.06.2013.” Cu alte cuvinte, magistratul vrea să lase impresia că în toată această afacere, din care avea un comision, el ar fi fost la rândul lui păcălit, probabil la fel ca părțile vătămate din procesul penal, și că toată vina pentru suspendarea sa din funcție o poartă UNBR Botomei. „Având în vedere culpa persoanei juridice pârâte în privința organizării și desfășurării examenului de admitere în profesia de avocat – justifică magistratul, coroborat cu faptul că în respectiva comisie subsemnatul a avut calitatea de colaborator extern materializată doar în corectarea și notarea lucrărilor, solicit onoratei instanțe de judecată să admită acțiunea pe care am formulat-o și să oblige pe pârâta Baroul Bacău – UNBR structura Botomei la plata contravalorii salariului – indemnizației ce urma a fi încasat din momentul suspendării din funcție – 04.06.2013 – și până la momentul pronunțării judecătorești civile.”
Botomei, acuzat că promovează criminalii de război
Printr-o altă acțiune deschisă tot la Judecătorie, magistratul Curpăn cere dizolvarea UNBR-structura Botomei, motivat de faptul că aceasta ar fi „dispus atribuirea calității de membru de onoare mareșalului Ion Antonescu, fost conducător al statului român, considerat criminal de război, nereabilitat de ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție, n.r.) – Secția penală. În consecință, încălcându-se prevederile OUG 31/2002, art.5, în sensul promovării cultului personalității criminalilor de război, între care se înscrie și mareșalul Ion Antonescu, considerăm că se impune aplicarea dispozițiilor dizolvării persoanei juridice conform prevederilor OUG 31/2002”, explică judecătorul Curpăn. De altfel, o plângere penală cu același obiect a fost trimisă și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău prin care judecătorul Curpăn cere începerea urmăririi penale a lui Vasile Botomei și trimiterea lui în judecată. „Consider că prin întocmirea și aducerea la cunoștință publică pe site-ul profesional, de către făptuitor (Vasile Botomei, n.r.), a înscrisului prin care se promovează cultul personalității unei persoane fizice considerată de lege a fi vinovată de săvârșirea unor crime contra păcii și omenirii întrunește conținutul constitutiv al infracțiunii prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31/2002”, precizează judecătorul în plângerea penală. „Pe data de 23.08.2013 făptuitorul Botomei Vasile a publicat un nou articol elogios la adresa mareșalului Ion Antonescu – mai arată magistratul Curpăn, din care spicuim: «Din punct de vedere științific, ziua de 23 august marchează dualitatea dintre mareșalul Ion Antonescu, iubitor de neam și țară, conducătorul militar al României din cel de-al Doilea Război Mondial, denumit Războiul Sfânt pentru eliberarea pământului strămoșesc, pe de o parte și Regele Mihai, fiul Regelui dictator Carol al II-lea, căruia îi plăcea să i se spună Mihai I, echivalentul trădătorului neamului românesc pe vreme de razboi». Activitatea repetată, în formă continuată, desfășurată de Botomei Vasile denotă o persistență infracțională deosebită constând în promovarea personalității mareșalului Ion Antonescu, deși această activitate este interzisă de lege.”
„Poate că judecătorul trece prin anumite traume psihice”
Vasile Botomei: „Îl felicit pe domnul judecător pentru această acțiune. În apărarea depusă de mine, eu am chemat în garanție Consiliul Superior al Magistraturii (CSM, n.r.) și am cerut ca aceste pretenții să fie plătite de CSM pentru că CSM a dispus suspendarea judecătorului pe perioada cât acesta este cercetat în dosarul penal. Eu nu sunt vinovat pentru suspendarea dumnealui. El vrea probabil să demonstreze culpa UNBR Botomei, dar în realitate și acum susține legalitatea acestei UNBR. Despre plângerea penală legată de promovarea mareșalului Antonescu nu știu nimic, chiar mă surprinde. Dar, de la domnul judecător Curpăn mă aștept la orice. Orice e posibil, pentru că nu e constant în aprecieri, în atitudini. Mai ales că și el a publicat cărți în care aduce aprecieri mareșalului Antonescu. Eu am avut o părere de apreciere față de domnul judecător și nu mi-am schimbat-o. Însă, poate că trece prin anumite traume psihice care duc la comportamente deviante, ca urmare a suspendării din funcția de judecător.”
Lasă un răspuns