– lipsa constanta a precipitatiilor si nerespectarea masurilor de prevenire au condus la cresterea semnificativa a incendiilor la vegetatia uscata – pompierii bacauani au centralizat anul acesta peste 150 de arderi necontrolate in judetul Bacau – arderea deseurilor fara obtinerea permisului de lucru cu foc se sanctioneaza contraventional cu amenzi cuprinse intre 1.000 – 2.500 de lei
Judetul Bacau nu a fost ocolit de acest gen de evenimente. De la inceputul lunii noiembrie si pina in prezent, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau a intervenit la lichidarea a peste 150 de arderi necontrolate, pompierii aplicind 18 sanctiuni in valoare totala de 15.500 lei.
„Principala imprejurare in care s-au produs arderile necontrolate a fost «foc deschis in spatii deschise». Din fericire, nu a fost inregistrata nicio victima la arderile necontrolate care au avut loc in zona de actiune a ISU Bacau. Cele mai multe incidente de acest gen s-au produs in municipiul Onesti (28), municipiul Bacau (25), comuna Letea Veche (8), orasul Tg. Ocna (6), comunele Scorteni si Secuieni (5), Caiuti, Dealu Morii, Sarata si Moinesti (cite 4), Birsanesti, Boghesti, Corbita, Luizi Calugara, Motoseni, Podu Turcului si Racaciuni (cite 3)”, a precizat lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau.
Amenzi consistente
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, ISU Bacau face apel la cetateni in vederea respectarii masurilor specifice de prevenire a incendiilor. Ei spun ca arderea se va realiza numai pe timp de zi, in conditii meteorologice fara vint, cu obligativitatea parcelarii in suprafete de maximum 10 ha. Zona de ardere trebuie izolata fata de caile de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fisii arate. Focul trebuie supravegheat pina la terminarea si stingerea eventualelor incendii. In ceea ce priveste arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale, aceasta trebuie facuta in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. „Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor se efectueaza numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta, in locurile special amenajate, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar pentru situatii de urgenta. Primarii sint obligati sa aduca la cunostinta cetatenilor prevederile generale si specifice ce trebuie sa fie respectate cind executa arderi de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale, urmarind totodata sa urmareasca aplicarea acestora”, a adaugat Grecu. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, se sanctioneaza contraventional cu amenzi cuprinse intre 1.000 – 2.500 de lei.
Lasă un răspuns