• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Județul Bacău, altar de jertfă și eroism

Județul Bacău, altar de jertfă și eroism

Ziarul de Bacau 12 iunie 2003 Lasă un comentariu

LikeShare

Județul Bacău păstrează locuri și urme din cele mai vechi timpuri ale luptelor purtate de înaintași pentru păstrarea existenței neamului românesc. În sate, comune și orașe s-au înălțat sute de monumente și troițe, s-au amenajat zeci de morminte și cimitire închinate eroilor, mărturii de neuitat că pe aceste plaiuri s-au jertfit oameni, s-au înfăptuit idealuri. Dintre toate evenimentele și momentele trăite de locuitorii județului Bacău se evidențiază la loc de cinste bătăliile eroilor purtate în anii 1916 – 1918. Aceste locuri au fost martorele încleștărilor din prima și pînă în ultima zi a războiului nostru de eliberare și întregire națională din cadrul primului război mondial. În această perioadă, pe rîurile Oituzului, Cașinului, Slănicului, Uzului și Trotușului s-au dat cele mai lungi și mai crîncene lupte care au precedat ziua cea mare a Unirii de la 1 Decembrie 1918. Aici se găsesc mormintele multor viteji și legendari eroi căzuți în luptă pentru cauza întregirii neamului: La Poiana Sărată – locotenentul Nicolae Macarie, la Cașin – căpitanul Ștefan Petrovici, la Palanca – sublocotenentul Emil Rebreanu, la Mănăstirea Cașin – sublocotenentul Xenofon Obreja, la Tg.Ocna – căpitanul Ghiorghi Dimitriade, la Bacău – căpitanul Constantin Văsescu, locotenentul aviator Titi Pavlescu, medicul Dimitrie Candopol. Pe dealul Cașin, cota 789, crucea comemorativă amintește că în acel loc a căzut eroic sergentul grenadier Constantin Mușat. În cimitirele eroilor amenajate după primul război mondial de către Societatea „Cultul eroilor” Tg.Ocna, Oituz, Poiana Sărată, Mănăstirea Cașin, Comănești, Bogdănești, Slănic Moldova, Răcăciuni, Bacău, dorm pentru veșnică odihnă, în morminte uriașe, osemintele a zeci de mii de ostași români și străini care au luptat pentru aceste locuri în anii 1916 – 1918.

Din păcate, timpul și nepăsarea au pus pecetea pe aceste morminte și cimitire. Multe au fost degradate, profanate, părăsite și mutilate. Au dispărut și unele cimitire în care odihnesc sute și mii de ostași căzuți pe cîmpurile de luptă. De fapt, toate cele 11 cimitire ale eroilor din localitățile județului Bacău care mai există au nevoie de restaurare și îngrijire. Municipiul Bacău – pe strada Constanței, se află cimitirul eroilor din primul război mondial, numit și cimitirul „Poligonul de tragere” care adăpostește în 219 gropi comune osemintele a 5513 ostași români și a 4000 ostași ruși. În 1933, cu ocazia restaurării cimitirului, s-a înălțat la intrare un impresionant portal – adevărat arc de triumf, iar în mijlocul cimitirului s-a construit Capela eroilor. Inițiatorul restaurării acestui complex memorial a fost primarul orașului Bacău, avocatul Mihail Văgăunescu, maior invalid de război, președintele „Societății Mutilaților de Război din România”.

are foto „lazaret”: „Monumentul ridicat pe locul cimitirului Lazaret

are foto „constantei”: Cimitirul Eroilor de pe strada Constanței

Municipiul Bacău – În partea de nord-vest a orașului, în cartierul care se numea „Cîmpul Poștei”, pe timpul primului război mondial, mai precis în toamna anului 1916, a fost amenajat un cimitir care a primit denumirea de Cimitirul Eroilor „Lazaret”, în care au fost înhumați în 50 de gropi comune peste 1.500 de eroi bărbați și femei, tineri și bătrîni de diferite naționalități și confesiuni religioase, victime ale războilui și tifosului exantematic. Cu timpul, cimitirul a fost profanat, distrus și lăsat uitării. În anul 1997, Asociația Națională „Cultul Eroilor” – filiala Bacău, cu sprijinul unor oameni de bună credință, a construit în acel loc un monument.

Comuna Bogdănești – Cimitirul eroilor a fost construit în anul 1931. În mijloc se înalță un obelisc din piatră așezat pe un postament sub care se află osuarul cu osemintele eroilor. Pe frontispiciul obeliscului este săpată inscripția: „În amintirea eroilor căzuți cu glorie pe cîmpul de onoare pentru întregirea neamului 1916 – 1918. Eroi înhumați – 2566, necunoscuți – 2512. Din comuna Bogdănești au căzut în război 120 de eroi”. În cimitir sînt 83 de morminte care au scrise pe pietrele funerare numele și unitatea eroului.

Orașul Comănești – Cimitirul eroilor este situat în cartierul Zăvoi și a fost construit în anul 1933. În interior sînt 96 de morminte cu eroi români și ostași străini și cinci osuare în care sînt osemintele a 165 ostași români și 89 necunoscuți, 2141 ostași ruși, 191 ostași austrieci, 46 ostași germani și 370 ostași unguri.

Comuna Mănăstirea Cașin – Cimitirul eroilor a fost construit în anul 1932. Aici au fost înhumați în morminte individuale și osuare un număr de 18.365 eroi din Regimentele 25, 37, 2, 5, 14, 21, 29, 65 Infanterie și 8 Vînători. Pe obeliscul din mijlocul cimitirului este scris: „binecuvîntată fie jertfa celor căzuți de-a lungul veacurilor pentru întregirea pămîntului strămoșesc”.

– are foto onesti

Municipiul Onești – Panteonul eroilor a fost construit în 1941. Pe 8 plăci de marmură sînt înscrise numele a 64 de eroi căzuți în luptele de pe valea Oituzului. În mijlocul postamentului se află osuarul care adăpostește osemintele a 12.000 de eroi necunoscuți.

Comuna Oituz – Cimitirul eroilor, construit în anii 1930-1931, adăpostește 18.613 eroi români. În centrul cimitirului se înalță un obelisc sub care se află un osuar; de o parte a obeliscului se găsesc două morminte comune și 60 de morminte individuale. În spatele obeliscului, pe patru plăci de marmură, sînt scrise numele a 400 de eroi din comuna Grăzești – Oituz.

Satul Poiana Sărată – Oituz – Cimitirul eroilor a fost construit în anul 1930. În interior se află un osuar care adăpostește osemintele a 1900 eroi. Deasupra osuarului se înalță un obelisc, iar în jurul său sînt amenajate 106 morminte individuale (56 români, 50 austro – ungari). În perioada 1940 – 1944, pe timpul ocupației hortiste, au fost șterse numele eroilor români de pe pietrele funerare.

Orașul Slănic Moldova – Cimitirul eroilor a fost construit în anii 1930 – 1931. Pe o placă de marmură se află scris: „Aici odihnesc ostași români, ruși, germani și unguri – căzuți în războiul 1916 – 1919”. În patru osuare sînt osemintele a 3.500 de ostași necunoscuți – români și străini. În cimitir sînt 108 morminte marcate cu cruci de piatră (26 români, 24 germani, 46 unguri, 10 austrieci și 2 ruși).

– are foto Tg.Ocna

Orașul Tg.Ocna – „Cimitirul cu tunuri” al eroilor, construit în anul 1932, în centrul orașului, lîngă monumentul istoric – Biserica „Sf. Nicolae” din secolul al XVI-lea. În mijlocul cimitirului se înalță un obelisc, iar în jurul lui sînt 70 de morminte: 59 eroi cunoscuți și 11 eroi necunoscuți.

Orașul Tg.Ocna – În cartierul Poieni, pe partea stîngă a șoselei Tg.Ocna – Comănești a fost construit în anul 1934 cimitirul eroilor din primul război mondial care adăpostește într-un osuar și 8 morminte individuale osemintele a 15.572 de ostași români. Deasupra osuarului se înalță un obelisc pe care sînt săpate cuvintele: „Aici se odihnesc ostașii necunoscuți”.

Col (r) CORNELIU CHIRIEȘ

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Beți criță la volan: o femeie și un bărbat din Moinești s-au ales cu dosar penal

Un hoț de parfumuri și o hoață de haine, prinși de polițiștii locali din Bacău

Acțiunea „Trucks and Bus”: au fost controlate 700 de vehicule de transport și s-au dat 160 de amenzi

Podcasturile în business și marketing – cum devin un instrument strategic

18GYM deschide în Bacău cel mai mare centru de fitness din Moldova – a 37-a locație din rețea

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Big Brother la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile
  • Big Brother la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile
  • cristi la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile
  • Andu la Panică pe șantiere! Umbrărescu ar opri lucrările pe autostrăzi, din cauza unui „blocaj financiar”. CNAIR neagă zvonurile
  • Ana la Echipa feminină de volei a Universității „Vasile Alecsandri din Bacău” a devenit vicecampioană națională universitară

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău