Județul Bacău ocupă un rușinos loc 5 între cele 6 județe ale regiunii Nord-Est, în ceea ce privește valoarea fondurilor europene nerambursabile atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Doar județul Suceava stă mai rău decât Bacăul, în timp ce județul Iași este lider detașat.
Până la 1 ianuarie 2018, pe întreaga regiune Nord-Est au fost încheiate 156 de contracte cu finanțare nerambursabilă, prin POR 2014-2020. Valoarea totală a proiectelor este de 1,8 miliarde de lei, iar asistența financiară nerambursabilă este de 1,63 miliarde de lei. Cele mai însemnate proiecte ca valoare, au fost depuse de autoritățile publice din regiune, restul fiind depuse de firme private.
Conform datelor de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est, în județul Bacău au fost încheiate 42 de contracte de finanțare nerambursabilă prin POR, cu o valoare de 224,5 milioane de lei. Dintre acestea, 38 de proiecte au fost depuse de firme private, cu o valoare totală de 33.9 milioane de lei, în timp ce grosul banilor a fost atras de autoritățile publice.
Contractul cel mai mare a fost cel de reabilitare a drumurilor județene DJ 207D, DJ 241 și DJ 241A, pe axa Neamț-Bacău, încheiat de Consiliul Județean. Valoarea acestui contract este de 185 de milioane de lei, din totalul de 224,5 al regiunii. Contracte de o valoare mai însemnată au încheiat și orașele Buhuși (Modernizarea zonelor Piața Agroalimentară, bloc Nato, zona Marginea) și Dărmănești (creșterea eficienței energetice a blocurilor din oraș).
Ne-a depășit și Vasluiul
În ceea ce privește vecinii din regiunea Nord-Est, doar județul Suceava a atras mai puțini bani decât noi, cu un total de 193 de milioane de lei. Liderul regiunii este Iașiul, cu 570 de milioane de lei atrași și 38 de contracte încheiate. Pe locul doi se află județul Botoșani, cu doar 8 contracte încheiate, însă cu o valoare de 341,8 milioane de lei. Pe locul trei se află județul Neamț, cu 249,5 milioane de lei și 30 de contracte, iar pe locul 4 este județul Vaslui, cu 225,5 milioane de lei si doar 4 contracte încheiate.
Beneficiarii de fonduri mai au la dispoziţie şi alte programe europene în actualul exerciţiu bugetar, dintre care amintim Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Programul Operaţional Competitivitate (POC), Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă.
1233 a zis
Da de ce? Trebuia să avem fonduri europene? E mai simplu de dirijat banii de la BERD și de plătit rate înapoi cu dobândă, că doar de, e greuț de făcut proiecte 😉
1233 a zis
Luați ici temă de lectură:
http://www.inforegionordest.ro/situatie-proiecte
În afară de niște SC-uri, municipiu nu o depus un singur proiect pentru bani europeni. Restu de prin juru’ nostru o făcut pentru reabilitări termice de blocuri, străzi ș.a.m.d.. La noi bate vântu’, avem di tăte.
Doru a zis
Nu mai este nimic de facut in Bacau, s-au facut de toate, pana si cainii umbla cu cate un sirag de covrigi in coada, nu numai unul, de asta nu s-au atras fonduri, suntem noul Las Vegas, Shanghai, Londra, etc.. Fiecare bacauan arunca dimineata cate o valiza cu dolari pe geam, ca nu mai incape in casa de ei. Ce sa faca Bacaul cu maruntisul ala de la fonduri europene, aia sunt bani de acadele.
Cristian Ghingheș a zis
0 fonduri europene atrase deocamdată de municipiul Bacău prin POR 2014-2020. Între timp, administrația Necula ne-a îndatorat cu încă 11 milioane de euro de la bănci (+ dobânzi și alte cheltuieli administrative) pentru modernizarea iluminatului public, proiect ce putea fi finanțat foarte bine cu ajutorul banilor gratis care, cu ceva mai multă muncă, e drept, puteau să vină de la UE.