Un program mult așteptat de cei care locuiesc la casă, cel privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, este tot în etapă incipientă, deși au trecut luni bune de la primul blocaj înregistrat.
Administrația Fondului de Mediu a reușit să facă evaluarea dosarelor depuse, iar situație pe județ arată că mai bine de jumătate dintre dosare au fost respinse. „Au fost înregistrate 587 de cereri de finanțare pentru solicitanții din județul Bacău. Din totalul dosarelor, 283 au fost aprobate, 302 respinse, iar pentru 2 cereri urmează să fie finalizată analiza contestațiilor”, a declarat Dan Cătălin Vatamanu, președintele AFM.
Vestea bună este că pentru dosarele aprobate există fonduri, fiind în perioada în care se transmit certificatele tehnice de racordare și se semnează contractele de finanțare. Programul asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa o suportă beneficiarul final, din surse proprii.
Peste jumătate dintre cetățenii interesați de program au fost respinși, motivul principal fiind termenului depășit al documentelor depuse de către instalatori în aplicația informatică a AFM.
Potrivit Greenpeace, deși motivul respectă, teoretic, litera ghidului de finanțare (AFM nu poate acorda finanțare dacă documentele nu sunt în termenul de valabilitate), instituția omite să ia în calcul comunicările anterioare, oficiale, emise tot de această instituție pe acest subiect.
Mai precis, după ce a suspendat prima sesiune de înscrieri din 10 septembrie 2019, în urma unei așa-zise fraude informatice, AFM a comunicat că pentru următoarea sesiune de înscrieri, desfășurată începând cu 6 noiembrie 2019, nu este necesară obținerea de către cetățeni de noi documente.
Lasă un răspuns