Col. (r) Paul Valerian Timofte a lansat culegerea de articole „Bacău – Consemnări istorice”.
Președintele filialei Bacău „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r) Paul Valerian-Timofte, a debutat ca autor de carte. Cercul Militar Bacău a găzduit recent lansarea volumului „Bacău – Consemnări istorice”, editat sub egida Asociației Cultul Eroilor și care este, practic, o sumă generoasă de articole publicate, timp de câțiva ani, în presa băcăuană. O prestație încadrată, conform observației făcută de cel care a scris postfața cărții, Ioan Dănilă, în genul „jurnalism militar de Bacău”, despre care cunoscutul profesor universitar opinează că este „bine reprezentat în presa scrisă”.
Publicul prezent la evenimentul de lansare i-a putut asculta vorbind despre carte și autor pe directorul Arhivelor Statului Bacău, Vilică Munteanu, pe subprefectul Dorian Pocovnicu, pe directorul revistei „Ateneu”, Carmen Mihalache, pe col. tc. (rtg.) George D. Gheorghiu, autorul prefeței, și, evident, pe Ioan Dănilă.
Cartea se deschide cu dedicațiile autorului către camarazii de arme, către militarii activi, în rezervă și în retragere, către membrii Asociației „Clutul Eroilor”, dar și către elevii și studenții băcăuani care activează în cercurile Cultul Eroilor, „întru cinstirea eroilor neamului, tuturor celor care iubesc istoria și gloria înaintașilor”. Pentru că întregul demers jurnalistic inițial, apoi editorial, este dedicat de Paul Valerian Timofte unui sentiment de care generațile de astăzi se pare că au cam uitat: dragostea de patrie, de pământul strămoșesc, patriotismul despre care credem că ar fi o pornire sufletească depășită. „Pentru multe nații – scrie autorul -, între care ne prenumărăm, istoria a fost, este și va fi întotdeauna un argument, o pledoarie a dreptului la existență. Și chiar mai mult: o armă de apărare.”
Cartea este structurată pe cinci capitole, în care autorul tratează subiecte dedicate istoriei și culturii, marilor bătălii ale românilor pentru păstrarea ființei naționale, eroilor băcăuani și eroilor României, armatei – sufletul țării și veteranilor de război, unii încă în viață și activi. Astfel, cartea este și „o metodă” de patriotism, dar și un excurs prin istoria fascinantă a poporului român și, mai ales, prin istoria de lângă noi, ale cărei urme încă se mai văd prin monumente, cimitire ale eroilor, troițe etc. și pe care, de circa douăzeci de ani, le îngrijește, cu sârg, Asociația Cultul Eroilor și, implicit, președintele filialei Bacău a acesteia, filială care poartă numele unui etern patriot care a fost colonelul Corneliu Chirieș. Sau, cum spunea unul dintre vorbitorii de la evenimentul de lansare a cărții, în acest volum, frumos tipărit la Magic Print Onești și editat de editura cu același nume, ne regăsim fiecare, prin numele unor localități, prin numele unor eroi care s-au tras din zonele în care ne-am născut sau trăim ori, pur și simplu, prin apartenența la un neam care ne-a dat primele caractere de identitate.
Volumul a ieșit de sub tipar cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bacău.
Petru DONE
B. Moldoveanu a zis
Un individ fara coloana vertebrala, oportunist pana in varful unghiilor, a ajuns marele aparator al memoriei eroilor cazuti pentru apararea independentei Romaniei. Sa fim seriosi !