La cinci ani de la incendiul din Colectiv care a schimbat normativele în materie de securitate, în continuare există clădiuri în județul Bacău, pentru care nu s-au obținut autorizațiile legale. Mai grav este că printre acestea se numără și unități de învățământ sau unități sanitare.
În urma unei solicitări a ZDBC.RO, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău susține că din evidențele actuale, „un număr de 73 de clădiri cu destinația de învățământ și 4 clădiri cu destinația spital nu au autorizație de securitate la incendiu și se supun prevederilor HG 571/2016.”
Suplimentar, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maior Andrei Grecu a precizat că unitățile spitalicești iau autorizații pentru fiecare corp de clădire.
Din acest motiv, am solicitat informații despre unitățile descrise ca spitale și care nu au autorizație de securitate la incendiu. Potrivit datelor ISU, dețin doar avize de securitate la incendiu, etapă premergătoare obținerii autorizației, trei din cele patru unități, respectiv SC Centrul Medical Unirea, punct de lucru Bacău, SC Medical Test Bacău și Secția Sanatorială Slănic Moldova a Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.
GTL Medical Clinic Bacău nu deține în prezent nici măcar avizul de securitate la incendiu. Potrivit legislației în vigoare, toate aceste unități, la fel ca și altele care nu dețin autorizație, trebuie să afișeze un avertisment, pentru ca toți cei care intră în clădirile respective să ia la cunoștință despre un eventual pericol. Pentru obținerea unei autorizații, etapa premergătoare este avizul, după care urmează realizarea lucrărilor aprobate prin aviz, recepția acestora și eliberarea autorizației.
„Situația construcțiilor ce necesită autorizație de securitate la incendiu este într-o dinamică continuă, care suferă modificări de la o zi la alta”, mai spune maiorul Andrei Grecu. Pe site-ul ISU Bacău se regăsește o listă care cuprinde 451 de clădiri care au la 1 octombrie 2020 autorizația de securitate la incendiu.
Lasă un răspuns