La ei, în America, după dezastrul provocat de uraganul Sandy, procurorul general al statului New York a lansat o anchetă ce vizează majorări ale preţurilor la carburanţi și la alte produse esenţiale în situaţii de urgenţă. Conform legislaţiei statului New York, creşterea nejustificată a preţurilor produselor de bază este interzisă. Procurorul general a spus că se investighează sute de plângeri şi că va face tot ce este posibil pentru a-i opri pe indivizii lipsiţi de scrupule să profite de pe urma locuitorilor New York-ului.
La noi, în România, a fost arestat preventiv, pentru luare de mită, un fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Cu ce se ocupă ANRE? Cu aprobări, în principal. Pe scurt, există câteva companii care au monopolul furnizării curentului electric. Și-au împărțit România în câteva feii. La noi, în Moldova, este E.On. În restul țării sunt Enel, CEZ și Electrica. Din când în când, aceste mari companii spun că prețul pe care îl plătim noi pentru curentul electric este prea mic, că nu mai pot vinde atât de ieftin, că mai au puțin și ajung în pragul falimentului, așadar că noi, consumatorii, am fost favorizați destul și că trebuie să plătim mai mult. Pentru că trăim – nu-i așa? – într-o țară guvernată pe baza unor legi care îi apără pe cetățeni, E.On, Enel, CEZ și Electrica nu pot scumpi așa, de capul lor. Fac o documentație stufoasă, cu multe cifre și grafice. Și o trimit pentru aprobat la ANRE. E deja o tradiție ca, după primirea documentației, președintele ANRE, oricare ar fi el, să se dea apărătorul poporului și să se dea un pic la furnizori, cum că dacă motivele nu sunt întemeiate nu va aproba scumpirea curentului. Ceea ce nu se întâmplă niciodată. Dar absolut niciodată.
Bun, și care-i legătura cu America?
Ei bine, fostul președinte al ANRE, aflat acum în arest preventiv, ar fi intervenit la una dintre marile companii, CEZ, pentru ca aceasta să semneze niște contracte cu câteva firme. CEZ a semnat contractele respective și a făcut și plăți substanțiale către prietenii fostului președinte ANRE, căruia, conform procurorilor, i-ar fi dat și o mită impresionantă.
Aici se naște o mare întrebare. Omul nu mai era în funcție de aproape patru ani. Ce datorii putea avea CEZ către o persoană care aproba creșterea prețului energiei electrice? De ce natură erau acestea? Oare E.On, Enel și Electrica au astfel de datorii? Cu toții știm că energia electrică se scumpește fără nicio justificare. Acum putem înțelege de ce.
Procurorii români nu au extins cercetările pentru a răspunde la această întrebare. Nu știu dacă la noi creşterea nejustificată a preţurilor produselor de bază este interzisă, ca în statul New York. Cert este că nimeni nu va face tot ce este posibil pentru a-i opri pe indivizii lipsiţi de scrupule să profite de pe urma locuitorilor României, așa cum citim că se întâmplă în America, la ei.
Aurelian CHISCOP
Lasă un răspuns