Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR a adresat președintelui Traian Băsescu, Guvernului și ministrului Agriculturii, o nouă Scrisoare deschisă, în care solicită, printre altele, un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) prin care statul să accepte amânarea plăților la Buget datorate de agricultori. Este a doua scrisoare trimisă de LAPAR autorităilor statului în această lună. „Fermierii nu sunt în măsură să estimeze veniturile pentru anul agricol 2013 – 2014, întrucât pornind de la vulnerabilitatea agriculturii românești, lovitura care ne-a afectat anul acesta se poate repeta oricând” – se arată în scrisoare.
„Instituțiile statului și opinia publică – scrie președintele Ligii, fermierul băcăuan Laurențiu Baciu – trebuie să afle că nu avem informații privind acțiunile întreprinse de Guvern și în mod special de Ministerul Agriculturii în sprijinul fermierilor pe care îi reprezentăm. Noi, agricultorii din România, am fost loviți de specula internațională care a oferit prețuri de achiziție a cerealelor cu 40% mai mici decât în celelalte țări europene. Sectorul agricol nu dispune de capacitatea de a ajunge la următoarea recoltă și de a practica o agricultură performantă în campania 2013 – 2014, din lipsa evidentă de resurse financiare”.
LAPAR cere Ministerului Agriculturii să convoace imediat o întâlnire cu reprezentanții agricultorilor, în care să se prezinte rezultatele acțiunilor Guvernului în Comisia Europeană privind intervențiile în scopul echilibrării pieței distorsionate. De asemenea, se mai cere să se decidă restituirea accizelor la motorină și să se stabilească suma exactă reprezentând subvenția la hectar de la bugetul de stat. „Distorsiunea pieței locale din această campanie agricolă – a precizat Laurențiu Baciu – este evidentă chiar dacă avem în vedere, spre exemplu, numai datele cuprinse în recentul raport USDA (Ministerul Agriculturii al SUA), în care se menționează exportul a peste 10% din producția României, adică 800.000 de tone de grâu, achiziționate ulterior de Autoritatea pentru Securitatea Alimentară din Egipt, în timp ce Franța, primul producător de grâu al Uniunii Europene, nu a livrat din recolta 2013, la aceiași destinație, nici măcar o tonă”.
În mai multe ocazii, LAPAR a arătat că agricultura are mai multe probleme, dar acum lipsa resurselor financiare pentru următoarea cultură devine critică. Cu toate acestea, Liga a ținut să dea asigurări că instituțiile statului văr găsi aici un sprijin real. „LAPAR – se arată în încheierea scrisorii – este pregătită să intervină în orice demers care să conducă la dezvoltarea sectorului agricol. Totodată, suntem deciși să sancționăm, printr-o prezență constantă în viața publică, pe toți cei care vor să transforme agricultorii în sclavi și în victimele sigure ale economiei globale și ale politicii de dictat. Suntem gata să explicăm socității românești cine dorește și cine nu dorește dezvoltarea României, intrarea în fapt în lumea modernă, democratică și civilizată, și accesul la bunăstare la nivelul celorlalte popare din UE”.
Lasă un răspuns