– evenimentul ar putea avea loc pe 15 mai
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), condusă de fermierul băcăuan Laurențiu Baciu, federație reprezentativă a producătorilor agricoli din țara noastră, ia în calcul organizarea viitoarei Conferințe Naționale pe 15 mai 2014. Data a fost propusă la ultima reuniune a LAPAR și a ELO – Organizația Europeană a Proprietarilor de Terenuri, la care Liga a aderat de curând.
LAPAR a aderat la ELO acum circa trei săptămâni. „Noi credem că am făcut, astfel, un pas înainte – ne-a declarat vicepreședintele Ligii, Daniel Ciobanu, care este, de asemenea, fermier în județul Bacău. Este o organizație cu peste 30 de ani vechime, dar care are aceleași obiective ca și LAPAR. După cum îi spune numele, membrii ei sunt în cea mai mare parte proprietari de terenuri agricole și păduri. Este o organizație mai elitistă, dar față de COPA-COGECA, organizația europeană la care am vrut să aderăm, este mai ieftină, din punct de vedere al cheltuielilor care ne vizează ca membri. În plus, la COPA-COGECA (COPA – organizație a fermierilor, COGECA – organizație a cooperativelor agricole) s-a înscris o altă organizație din România, Pro Agro, deși am semnalat că admiterea nu ar fi tocmai potrivită. Nu știm care au fost motivele, dar rezultatul ne face sâ înțelegem că politicul ar putea fi infiltrat și în sindicatele europene.”
LAPAR și ELO au consimțit, însă că reprezintă aceleași puncte de vedere și se confruntă cu aceleași provocări. cele două organizații au ajuns la concluzia că este important să fii implicat, la nivel regional, național și european, în procedura legislativă, să fii proactiv în prezentarea propunerilor legale și să fii parte în deciziile politice.
„Ambele organizații – a spus, la reuniunea LAPAR – ELO, Laurențiu Baciu – urmăresc implicarea în afacerile agricole și protejarea mediului înconjurător, dorind să rămână profitabile. Din acest motiv, este vital de a avea oameni care să cunoască sectorul și care să fie acceptați de fermieri, pentru a-i reprezenta și a vorbi în numele lor la nivel european.” Ambele părți au identificat ca obiective relevante pentru LAPAR, în anul urmator, accesul la noile tehnologii, banii cheltuiți pe cercetare și inovație, produse de protecția plantelor și protecția mediului, probleme legate de irigatii etc.
Pentru adeziunea LAPAR, ELO a propus o taxă de 3.500 de euro pentru anul 2014, crescând la 30.000 de euro atunci când suportul guvernamental va fi realizat. Astfel, în 2014 o delegație LAPAR va putea participa la Forumul Viitorul în Agricultură (FFA), pe 1 aprilie la Bruxelles, dar ar putea fi organizată și o conferință comună ELO-LAPAR, care va fi parte a Forumului Viitorul in Agricultura, dedicată problemelor regionale românești, fiind o platformă pentru prezentarea concluziilor de la evenimentul din Bruxelles.
gigi a zis
SANTEM ALATURI DE VOI SI NE VOM BATE PENTRU DREPTURILE NOASTRE.