Investiția în terenuri agricole a devenit una dintre cele mai sigure afaceri. „Secretul” marilor averi este subvenția pe care statul român o acordă pentru suprafețele lucrate, iar oamenii de afaceri din județul Bacău câștigă milioane de lei din asta.
Ziarul de Bacău a solicitat Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) o situație privind plățile cele mai mari făcute către proprietarii de terenuri agricole din județul Bacău pentru suprafețele lucrate în anul agricol 2018.
Iată cine deține cele mai mari suprafețe de teren:
Clasamentul este condus de firma Interagroaliment SA, parte a grupului de firme Șerban, deținut de antreprenorul băcăuan Nicolae Șerban, cu activități în cultivarea cerealelor și oleaginoaselor combinat cu creșterea animalelor. Potrivit datelor oficiale, societatea a fost autorizată să primească peste 7,4 milioane de lei pentru suprafețele deținute, în contul anului agricol 2018. Potrivit termene.ro, firma a avut, în 2018, peste 213 milioane de lei cifră de afaceri, 18 milioane de lei profit și 83 de angajați.
Pe locul al doilea la suprafața lucrată se află firma Moldova Farming SRL, autorizată să primească peste 6,6 milioane de lei sub formă de subvenții. Firma este controlată de frații Pavăl, patronii DEDEMAN, împreună cu Cătălin Grigoriu (Comfert Agricultura SRL). În 2018, tot potrivit termene.ro, firma a avut 36 de milioane de lei cifră de afaceri, 5,2 milioane de lei profit, cu un număr mediu de 96 de angajați. Are profil de cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și oleaginoase.
Top 3 este completat, la mare distanță ca și cuantum al subvenției, de Aicbac SA Bacău, cu suma autorizată de 2 milioane de lei. Firma este controlată de fostul deputat Gheorghe Antochi și de Grigore Horoi, făcând parte din grupul Agricola.
Potrivit siteului oficial al Agricola, Aicbac este specializată în producţia de cereale şi are o suprafaţă de 1.500 ha de teren arabil, furnizând anual 8.000 tone de cereale pentru producerea furajelor. Firma operează de asemenea o unitate mică care se ocupă cu creşterea vacilor de lapte şi procesarea laptelui și produselor lactate. Societatea a raportat pentru 2018, 9 milioane de lei cifră de afaceri și un profit în ușoară scădere față de anul precedent, puțin sub 1 milion de lei, cu 72 de angajați.
Pe locul 4 se află o altă societate deținută de Nicolae Șerban, Euro Rin SRL din Filipești, care va primi în total 1,5 milioane de lei sub formă de subvenție. Societatea a raportat în 2018, potrivit termene.ro, aproape 12 milioane de lei cifră de afaceri, dar un profit de doar 2.286 de lei, în scădere drastică față de anul precedent, când s-a apropiat de 1 milion de lei profit net.
În fine, pe locul al cincilea se află firma deținută de cunoscutul agricultor Laurențiu Baciu. Romagria a fost autorizată să primească 1,1 milioane de lei subvenții. În 2018 a avut o cifră de afaceri de 4,5 milioane de lei și un profit de 669.184 lei.
Topul celor zece firme este completat, în ordine, de Zootecnic Invest – 1,1 milioane de lei subvenție, Agricultorul SRL – 1 milion de lei, Comis SA – 865 mii lei, Carlacton SA – 852 mii lei și Rolex – 814 mii lei.
Plata unică la suprafață pentru anul 2018 a fost de 102,5 euro/ha, dar la această sumă se adaugă și alte plăți redistributive. Subvenția totală se calculează prin înmulțirea hectarelor eligibile cu cuantumul fiecărei scheme și poate depăși 200 de euro/ha.
Lasă un răspuns