Românii vor deveni sclavi în propria lor țară dacă își vor vinde străinilor terenurile agricole – susține peședintele LAPAR.
Românii trebuie să reziste tentației de a-și înstrăina ogoarele – îi îndeamnă pe proprietarii de terenuri agricole fermierul băcăuan Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). „Cine își vinde pământul, își vinde identitatea” – spune Laurențiu Baciu, la scurt timp după ce Guvernul a aprobat proiectul de lege care stabilește că de la 1 ianuarie 2014 se liberalizează piața funciară, astfel încât cetățenii străini, persoane fizice, din Comunitatea Europeană să poată cumpăra fără restricții terenuri agricole.
„Dacă ne vom vinde pământurile – a mai declarat președintele LAPAR -, vom deveni scalvi în propria noastră țară, care nici nu știu dacă se va mai numi România.” Mai mult, el susține că oficialii unei țări din Orientul Mijlociu și-au manifestat interesul pentru a cumpăra două milioane de hectare de teren agricol din România. Nu e de mirare, arabii vor să-și asigure o sursă de mâncare pentru anii în care toți ne vom confrunta cu o inevitabilă criză de alimente. Și țările din Orientul Mijlociu sunt interesate de pământul românilor, dar și unele companii multinaționale, care vor să profite din următoarea criză. Românii nu înțeleg, încă, acest lucru.”
Președintele LAPAR mai spune că a discutat în nenumărate rânduri problema cu reprezntanții guvernelor, dar nimeni nu a mișcat un deget: „Am fost chemat la Ministerul Agriculturii și pentru consultări pe marginea viitorului act normativ care ar trebui să reglementeze piața terenurilor agricole, dar am fost dezamăgit. Nici nu mai văd rostul elaborării unei legi, dacă prevede ce prevede ultima formă discutată. Nu înțeleg de ce nu am mai cerut o derogare pentru liberalizarea pieței, așa cum au făcut bulgarii.” Laurențiu Baciu mai susține că LAPAR face astfel de demersuri pe lângă autoritățile statului de patru ani. „Am cerut, mereu – spune președintele Ligii – renegocierea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană (UE), prin care România s-a angajat să liberalizeze piața terenurilor agricole de la 1 ianurie. Miercuri, 20 noiembrie, ministrul Agriculturii declara, senin, că nu mai are ce face, pentru că de patru ani România nu a făcut niciun demers. Și nici nu și-a propus. Iată de ce pot afirma că toate guvernele de până acum au fost antiromânești. Și se poate demonstra prin toate măsurile pe care le-au luat contra românilor.”
Cumpărători numai din UE. Dar cine stă în spatele lor?
Proiectul legii spune că numai cetățenii din țările UE pot cumpăra pământ în România, dar cine poate verifica la sânge cine stă în spatele unor asemenea indivizi? Conform aceluiași proiect, arendașii, vecinii, tinerii fermieri până în 40 de ani și statul vor avea drept de preempțiune la cumpărarea terenurilor agricole, în fața persoanelor fizice străine. Ministrul Daniel Constantin susține că chiar în Codul Civil au fost deja prinse unele măsuri în acest sens. Însă, pe piață prețurile vorbesc, iar străinii au capital.
Pentru situațiile care vor apărea în domeniu, se va înființa Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, în urma reorganizării și extinderii atribuțiilor Agenției Domeniilor Statului, însă proiectul de lege nu stabilește cazurile în care statul ar putea exercita dreptul de preempțiune la vânzarea unui teren agricol către un cetățean străin.
Primul drum, la primărie
Potrivit ministrului, persoanele care vor dori să vândă terenuri agricole vor face un singur drum la primărie, unde vor informa că au o ofertă de vânzare, iar în termen de 30 de zile autoritățile locale vor trebui să afișeze oferta și să ceară celor cu drept de preempțiune un aviz de vânzare. După expirarea celor 30 de zile, în lipsa unor avize, se consideră că e vorba de o aprobare tacită, iar tranzacția poate avea loc.
Tot Daniel Constantin a mai spus că nu este stabilită o limită a suprafețelor pe care le poate cumpăra un cetățean străin, iar Guvernul a renunțat și introducerea în proiectul de lege a obligativității cumpărătorului de a deține cunoștințe minime în domeniul agricol.
Proiectul mai stabilește că cetățenii din afara UE vor putea dobândi terenuri doar în situația în care dețin drept de reședință într-un stat comunitar sau între UE și țara lor de origine există tratate de reciprocitate în domeniu ori acorduri de liber schimb.
Petru DONE
gigi a zis
Actualul ministru al agriculturii,Constantin este o hahalera ca si dl. Fuia si dlTabara sant tradatori de tara, care n au facut nimic in agricultura Romaniei, au distrus o si acum o vand strainilor.
Mihai a zis
Baciu este un tractorist care a prostit si a profitat timp de 20 de ani de terenurile oamenilor in varsta care nu-si puteau lucra pamantul.Acum se teme de concurenta.
portocala mecanica a zis
Domnul Baciu sa invete intai sa respecte oamenii si sa le plateasca salariile (si asa mici) la timp!!! Abia atunci sa iasa in fata si sa tina lectii!!! Pana atunci „domnule” Baciu nu sunteti decat un om de doua parale cu aere de mare specialist.