Peste puțină vreme, nu veți mai putea afla informații despre dosarele penale care vă interesează în mod legitim, cele referitoare la corupție ori alte infracțiuni de mare impact. Și nu pentru că nu va mai avea cine să scrie (deși nici asta nu e departe), ci pentru că va fi ilegal, iar cei care vor face dezvăluiri vor înfunda pușcăriile.
Totul a început de la senatorul PSD Șerban Nicolae, care a inițiat modificarea articolului 277 din Codul Penal, incluzând incriminarea reprezentanților mass-media pentru difuzarea de informații confidențiale. Până acum, interdicțiile li se aplicau doar martorilor, experților, interpreților, dar s-a strâns funia la par, clasa corupților nu mai tolerează destrăbălarea, nimic nu mai trebuie să răsufle în presă.
Agenția de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și Centrul pentru Jurnalism Independent au protestat în cor, după ce, în ciuda avizului negativ al Comisiei Juridice, proiectul a trecut de Senat, prin procedura „aprobării tacite”. Cele trei asociații consideră, pe bună dreptate, că responsabilitatea păstrării informațiilor din dosare aparține exclusiv persoanelor care au atribuții în acest sens.
„În momentul în care astfel de informații ajung la presă, decizia publicării sau a nepublicării lor revine exclusiv corpului editorial, în funcție de evaluarea proprie. Jurnaliștii au obligația profesională de a oferi informații de interes public. Articolul 277 pune în pericol dreptul profesional al jurnaliștilor de a proteja confidențialitatea surselor. Orice restrângere a acestui drept constituie un atac la dreptul cetățenilor la liberă informare. Jurnaliștii au dreptul profesional de a publica inclusiv documente clasificate sau secrete de stat, atunci când publicarea acestora servește unui interes public superior (ex: comiterea unei infracțiuni)”, se arată în protestul organizațiilor amintite.
Ce înseamnă restrângerea drepturilor presei, în speța discutată? Practic, orice ar afla și oricât de importante ar fi informațiile pentru opinia publică, ziaristul trebuie să țină totul pentru el, ba chiar să se teamă să nu vorbească în somn, nu cumva să se trezească în cine știe ce stenograme.
Ideea, să recunoaștem, nu e nouă, există deja domenii în care funcționează perfect. Se cheamă OMERTA și e regulă de bază în mafie. Conform Wikipedia, OMERTA este «o atitudine populară și cod de onoare, comun în zonele din sudul Italiei, cum ar fi Sicilia, Calabria, Campania, unde organizații criminale ca Mafia, ‘Ndrangheta și Camorra sunt puternice. O definiție comună este „codul de tăcere”. În cultura Mafia, încălcarea OMERTA este pedepsită cu moartea”.
În România, poate n-avem mafie ca italienii, dar ne integrăm cum putem, punem presa vârf de lance, legalizăm OMERTA ziariștilor. Nu-i omorâm, îi trimitem la pușcărie, e același lucru, important e să păstrăm intactă onoarea domnilor politicieni.
Lasă un răspuns