Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice, stabilind că finanţarea campaniei electorale să se facă de la bugetul de stat şi permite partidelor să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentice.
Fără găleți
Conform Mediafax, deputatul PSD Mircea Drăghici, care a fost iniţiatorul acestui proiect modificat în Comisia de cod electoral, a precizat că au fost preluate în acest proiect observaţiile grupului GRECO, ale Ministerului Justiţiei şi AEP.
„Iniţiativa prevede fianţarea exclusiv de la stat a viitorarelor campnaii electorale, reducându-se astfel cheltuielile în exces în campaniile electorale şi descurajându-se corupţia, astfel persoanele care candidează îşi vor achita cheltuiellile de campanie urmând ca statul să ramburseze banii. Sigur că această rambursare va ţine cont de un anumit plafon pentru cheltuielile de campanie şi depăşirea de către candidat a unui scor electoral, pentru a încasa aceşti bani. Banii primiţi de candidaţi vor merge doar către anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune, radio, presa scrisă, mediu online, sondaje pliante şi broşuri. Va fi interzisă distribuţia de bunuri cu însemne electorale ca de exemplu pixuri, brichete, tricouri, fulare, găleţi etc. Practic, accentul se va pune pe informarea populaţiei cu privire la candidaţi şi programele politice ale acestora. Donaţiile primite în campania electorală de către candidaţi vor fi folosite exclusiv pentru plata cheltuielilor angajate în timpul campaniei până la expirarea termenului de depunere a raportului de venituri şi cheltuieli”, a explicat Drăghici.
Proiectul reglementează modul în care partidele politice pot obţine împrumuturi şi acestea se publică în Monitorul Oficial.
Astfel, partidele politice se vor putea împrumuta cu bani de la persoane fizice şi juridice, potrivit proiectului de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Proiectul de lege permite partidelor politice să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentice notariale sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare – primire, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora.
O altă prevedere se referă la faptul că donaţiile în bani a căror valoare depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară se vor efectua numai prin conturi bancare.
Partidele politice vor avea obligaţia de a publica în Monitorul Oficial lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut în anul fiscal precedent donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară, lista persoanelor fizice şi juridice care au acord împrumuturi a căror valoare depăşeşte 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe ţară primite, până la data de 30 aprilie a anului următor.
Proiectul a fost respins anterior de Senat, dar a fost modificat şi avizat de Comisia de cod electoral. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.
„Nu am fost întrebat, nu-mi asum eu meritele pentru această lege”
Așa cum se observă în facsimil, numele lui Cosmin Necula nu apare printre inițiatorii legii adoptate de Camera Deputaților, deși din unele relatări s-ar trage concluzia că deputatul PSD Bacău ar fi părintele actului amintit. În realitate, „părinții” acestei legi sunt membrii comisiei parlamentare înființate special în acest scop.
Contactat telefonic, deputatul a declarat că în mod greșit i s-au atribuit meritele pentru această lege. „Nu am fost întrebat, nu-mi asum meritele pentru această lege. Eu, alături de alți colegi, am avut o altă inițiativă legată de finanțarea partidelor, în luna februarie. Înainte, a existat proiectul deputatului Drăghici și, după cum se știe, o lege ulterioară devine amendament la legea inițială. Astfel, componente inițiate de mine și colegii mei au fost preluate integral în legea adoptată, cele strict referitoare la materialele de campanie. În niciun caz nu pot să-mi asum niște merite exclusive”, a explicat deputatul Cosmin Necula.
tucu a zis
uN LINGAU AL MINICINOSULUI pONTA. ARDE GAZUL IN PARLAMENT.