Spitalul Județean riscă să devină o simplă unitate de cazare
• cea mai mare unitate sanitară din județ a terminat banii pentru acest an destinați aprovizionării cu alimente, materiale sanitare și medicamente • legea spune că spitalul nu are voie să cumpere pe datorie • directorul Spitalului, Leonard Roșu, a solicitat ieri ministrului Sănătății, Daniela Bartoș, să nu transforme Spitalul Județean într-un „hotel” unde plătitorii de asigurări să vină cu mîncare și medicamente de acasă
Problemele legate de finanțare în sistemul sanitar românesc par să nu se mai termine. Spitalul Județean Bacău a ajuns, din nou, în criză. Problema pornește de la faptul că bugetul alocat pentru anul în curs celei mai mari unități sanitare din județ la capitolele medicamente, materiale sanitare și alimente s-a epuizat. Acest lucru înseamnă că, în momentul de față, Spitalul Județean nu mai poate să facă nici o comandă, pentru că nu are bani să o onoreze, iar legea nu îi dă dreptul să facă datorii fără acoperire. În plus, în luna august, Guvernul a emis o hotărîre prin care instituțiile publice sînt obligate să facă achizițiile necesare, participînd la licitațiile publice organizate pe Internet.
Șefii unităților spitalicești spun că, în afara faptului că nu sînt bani, probleme există și din cauza legislației din România. Legea îi obligă să participe la licitații prin Internet și să plătească fiecare comandă pe care o fac în termen de 30 de zile. În caz contrar, directorii instituțiilor trebuie să scoată din buzunar penalitățile pentru fiecare zi de întîrziere. Pe de altă parte, Legea contabilității prevede că datoriile trebuie plătite în ordinea cronologică, în cazul Spitalului Județean existînd debite la furnizorii de medicamente cu vechime de cel puțin patru luni. „Indiferent cum am face, tot în afara legii sîntem, afirmă Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean Bacău. În aceste condiții, singura soluție legală ar fi să nu mai facem aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare. Astfel, vom transforma spitalul într-o simplă unitate de cazare, în care să punem afișe că bolnavii trebuie să-și aducă de acasă de la feșe și siringi pînă la medicamente și calmante”.
Directorul Leonard Roșu afirmă că, pentru a ieși din impas, nu există decît două soluții: să primească bani de la Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate sau Ministerul Sănătății și Familiei să-i permită să-și desfășoare activitatea acumulînd datorii. El a înaintat ieri o solicitare în acest sens ministrului Daniela Bartoș, însă apreciază că șansele de reușită sunt foarte mici. În urmă cu aproximativ o lună, o cerere similară a directorului băcăuan a fost respinsă de ministrul de resort.
Salvarea va veni, se pare, de la CAS Bacău. „În zilele următoare vom vira Spitalului Județean trei miliarde de lei, bani care să permită o rezolvare parțială a problemelor. O redresare financiară este, însă, posibilă numai după rectificarea de buget”, afirmă Oana Chelaru, director CAS Bacău.
Suma pe care Spitalul o va primi în cursul acestei săptămîni nu permite decît ieșirea din criză pentru cîtva timp, întrucît cheltuielile pentru o singură lună ajung la circa de 24 de miliarde de lei. În plus, Spitalul are de achitat circa 30 de miliarde de lei numai către furnizori de medicamentei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns