Noua formă a Codului Silvic, publicată recent, prevede că ocoalele silvice vor pune la dispoziția cetățenilor și primăriilor, pe baza cererilor, necesarul de lemn de foc, având prioritate oamenii, școlile și grădinițele. La rândul lor, cei care cumpără lemn de la ocol nu mai au dreptul să îl comercializeze.
Ocoalele silvice de stat au obligația ca, prin intermediul primăriilor în raza cărora își desfășoară activitatea, să publice și să aducă la cunoștință cetățenilor oferta de lemn de foc disponibilă. „Noutatea este că anumite produse pe care ocoalele silvice nu le pot exploata le vor putea vinde ulterior, după niște etape, agenților economici. Primăriile deja centralizează necesarul de lemn și ni-l transmit, urmând ca noi să constituim parchete de exploatare pentru a pune la dispoziție lemnul de foc necesar”, declară ing.Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice Bacău.
În mod paradoxal, cele mai multe solicitări vin din partea locuitorilor din municipiul Bacău. „Cererea cea mai mare este din cartierele periferice ale Bacăului, unde sunt mulți consumatori de lemn de foc și trebuie să facem solicitări de la ocoalele silvice din zonă. Bineînțeles, oamenii au la dispoziție oferte și de pe piața liberă”, mai spune Ghelasă. Din păcate însă, prețurile practicate de agenții economici sunt altele decât cele ale ocoalelor. Prețul unic stabilit la nivel de județ pentru lemnul provenit de la Direcția Silvică este între 150 și 190 de lei pe metru cub, în funcție de natura lemnului, dar ajunge la oameni cu alt tarif.
O căruță de lemne ajunge și la 1400 de lei, anul acesta
Prețul unei căruțe de lemne a crescut simțitor față de anul trecut. Dacă directorul Direcției Silvice spune că o căruță pornește de la 300 de lei, în realitate, pe piață, prețul este și de 4-5 ori mai mare, în funcție de zonă. La Măgura de exemplu, o căruță de lemne costa în iarnă 800 de lei, acum a ajuns la 1000 și chiar 1400 de lei. Și chiar și așa, abia ajunge la clienți. În alte părți ale județului, în comuna Pârjol de exemplu, o căruță bine încărcată costă și 700 de lei.
Conducerea direcției pune aceste prețuri pe seama faptului că lemnul ajunge direct la poartă și uneori este și tăiat, în timp ce cel vândut de ei trebuie luat direct din pădure, transportat și tăiat pe propria cheltuială. Și pe site-urile de vânzări, o mașină încărcată cu 4 metri cubi de lemn de foc de esență tare se vinde cu 1400-1500 de lei, cu transportul inclus.
Lasă un răspuns