• aproape 200 de persoane vor dispărea, astfel, din actuala schemă de personal, care cuprinde 1050 de salariați
SC Letea SA Bacău va externaliza o parte dintre activitățile sale auxiliare, prin înființarea a patru noi societăți comerciale, unde societatea-mamă va avea majoritatea acțiunilor. Adunarea Generală a Acționarilor firmei, desfășurată zilele trecute, a aprobat acest lucru, iar principala consecință va fi reducerea posturilor din organigrama fabricii de hîrtie.
Cele patru firme rezultate din externalizarea activităților auxiliare au ca acționar principal tot Letea SA. Firma-mamă va deține complet controlul asupra SC Let Agro-Alim SRL – fosta cantină -, cu activități în domeniul floriculturii, legumiculturii, cazării și alimentației. SC Let Trans SA se va ocupa de transportul auto și calea ferată uzinală, precum și de reparațiile aferente. Let Construct SRL va prelua activitatea de întreținere a clădirilor, drumurilor, căilor de acces, precum și cea de construcții civile și industriale și reparațiile conexe. Ultima firmă înființată este Let Service SA, care va îngloba activitățile de lăcătușerie, instalații, tinichigerie, construcții metalice etc.
„Estimăm că actele de înființare a celor patru firme vor fi gata undeva în jurul datei de 20 septembrie. Externalizarea acestor activități este o alternativă de restructurare a firmei prin care să fie preluați o parte dintre angajați, pe care altfel îi paște pericolul șomajului. Firmele vor avea posibilitatea ca, pe lîngă servicile pe care le vor asigura fabricii Letea, să aibă contracte de prestări servicii și cu alte societăți, ceea ce nu era posibil pînă acum”, ne-a declarat Florel Ion, directorul general al LETEA SA. Procesul de restructurare a singurului producător de hîrtie de ziar din România a început în primăvara acestui an, cînd s-a încercat dimensionarea personalului la producția existentă. „În perioada 1997 – 2001, în societate au fost angajați 450 de oameni. Schema era supraîncărcată și multe posturi nu se justificau”, spune directorul Ion. După două valuri de disponibilizări, în fabrică mai lucrează acum 1.050 de salariați și numărul lor va scădea cu aproape 200 de persoane, în urma externalizării.
Vestea că o serie de servicii care aparțin acum de Letea vor fi externalizate, a fost confundată de mai mulți salariați cu o privatizare. Angajații fabricii, în special cei care lucrează în sectoarele vizate a se transforma în societăți comerciale de sine-stătătoare și-au arătat disponibilitatea de a deveni acționari, lucru care, în realitate, este imposibil. Letea va fi, așa cum menționam anterior, acționar majoritar, în proporție de 99 % la cele patru societăți nou-înființate și va decide, prin intermediul consiliilor de administrație sau a administratorului unic numit, care va fi politica economică a firmelor.
De asemenea, AGA a mandatat patru persoane care să negocieze graficele de reeșalonare la plată a obligațiilor restante către principalii furnizori de servicii. Acestea sînt președintele CA, Tudorel Ion, administratorul special, Costel Ceocea, directorul general, Florel Ion, și directorul economic, Valeria Măcărescu. Aceiași reprezentanți ai AGA au decis reorganizarea secțiilor în servicii și dispariția din schemă a șase funcții de conducere, pentru care se plăteau salarii nejustificate. (Nicoleta BICHESCU, Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns