Petru DONE
Frumoși, inteligenți, chiar sclipitori, copiii cu diabet insulino-dependenți care au participat la cea de a 21-a tabără dedicată lor și organizată de Lions Club Moldova Bacău și-au luat, luni, 9 septembrie, rămas bun de la colegi și de la organizatori. Au făcut-o în felul lor, ajutați și de educatori, prezentând o scenetă în care ei, copiii, au fost interpreții unor personaje candide, dar și teribiliste, însă maturizate de problemele medicale prin care trec și de la care am primit o lecție de viață, dar și un cumul de cunoștințe despre ceea ce auzim uneori că ar fi diabetul. Copiii din tabără cunoșteau noțiunile medicale ca la carte. Alături de ei a fost, permanent, o echipă de medici, de psihologi și asistenți.
S-a încheiat, astfel, încă o ediție a unei acțiuni de tradiție, dedicată de Lions Club Moldova ajutorului pentru o categorie aparte dintre semenii noștri. Festivitatea a avut loc la Centrul de cultură „G. Apostu”, din Bacău, care a fost, pentru mai bine de o săptămână, gazda a 12 copii cu vârste între 10 și 17 ani din județul Bacău. La festivitate au fost prezenți membri ai celor două cluburi Lions din Bacău, „Moldova” și Sf. Gheorghe”, oameni de afaceri și ziariști. „A fost – a declarat președintele în exercițiu al Lions Club Moldova, Dragoș Secăreanu – o săptămână cu un program deosebit și avem convingerea că ne-am atins obiectivele, ca acești copii să poată constata că pot gestiona cât se poate de bine boala pe care o au. Am văzut, zi de zi tot mai multe zâmbete pe fețele copiilor, i-am văzut din ce în ce mai relaxați, mai comunicativi, mai aproape unul de altul și, nu în ultimul rând, mai încrezători.”
Copiii din tabără au îmbinat, cum se spune, utilul cu plăcutul și au vizitat câteva obiective turistice importante ale județului Bacău, Parcul dendrologic hemeiuș, Observatorul Astronomic, Salina Târgu Ocna și complexul turistic Gepex Park, au participat la seri distractive, la jocuri de echipă, au învățat să facă obiecte în origami și au aflat cât de frumoasă și fascinantă este lumea colecționarilor, a filateliștilor îndeosebi, prezentată de Ioan Catană, vicepreședinte al Federației Filateliștilor din România și membru al Lions Club Sf. Gheorghe.
„Această tabără a copilului și a adolescentului – a spus Gabriela Fetecău, medic primar pediatru diabetolog, de la Spitalul Județean Bacău – este o tabără de profil, la care participă copii selectați de noi, majoritatea pentru prima dată aici. Am făcut cu ei educație medicală, am vorbit despre tot ce înseamnă diabet, educație pe care am făcut-o și individual și în grup, inclusiv prin jocuri, concursuri și teste. Dar, nu în ultimul rând a fost vorba de cunoaștere. Am cunoscut oameni și locuri, evenimente trecute și prezente legate de locuri legate de istoria județului nostru.”
Acțiunea a devenit, însă, în ani, de anvegură națională, iar lionezii spun că se vor strădui în continuare să o mențină în sfera de interes a Districtului 124 România al Lions Clubs International și să rămână o acțiune națională pentru foarte mulți ani.
Organizatorii taberei au oferit, și la această ediție, sponsorilor și colaboratorilor diplome de excelență. Au primit diplome reprezentanți ai administrațiilor județului și municipiului Bacău, Spitalului județean, Casei de Asigurări de Sănătate Bacău, Societății de Investiții Financiare Moldova, Agricola și Aerostar Bacău, ai sucursalei Alpha Bank Bacău și societății comerciale Scut. De asemenea, copiii au fost premiați de un membru al Lions Club Moldova cu câte un ceasornic de mână.
Lasă un răspuns