– sustine presedintele Comisiei pentru Agricultura si dezvoltare rurala din PNL, Mihai Banu – deputatul de Bacau a adresat o scrisoare deschisa colegilor parlamentari si trage un semnal de alarma vizavi de interesul alesilor pentru soarta mediului rural
„Desi toata lumea recunoaste ca agricultura si dezvoltarea rurala trebuie sa reprezinte primele prioritati ale României, ministrul Finantelor ne îmbrobodeste cu principiul echilibrului bugetar între sectoarele prioritare, în timp ce realitatea demonstreaza ca agricultura si dezvoltarea rurala au primit de zece ori mai putin decit infrastructura, de opt ori mai putin decit învatamintul, de sase ori mai putin decit sanatatea” – spune deputatul PNL in scrisoare, cu referire la repartizarea veniturilor bugetare pentru acest an. Daca partidele aflate la guvernare nu înteleg nimic din filozofia spatiului rural, din necesitatea elaborarii unei strategii pentru cel mai important domeniu al momentului, atunci putem vorbi de pericolul pe care îl reprezinta aceasta guvernare in pregatirea României pentru cea de a doua etapa a Politicii Agricole Comune, care va incepe dupa 2013.
Mihai Banu a fost desemnat, recent, presedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Partidului National Liberal. „Am o experienta de circa 30 de ani in probleme de agricultura si dezvoltare rurala – ne-a declarat deputatul de Bacau – si cred ca aceasta a contat in alegerea pe care au facut-o colegii mei. Evident, nu pot fi indiferent la atitudinea pe care actualii guvernanti au fata de acest domeniu. Ma asteptam ca un guvern cu o majoritate zdrobitoare sa elaboreze o strategie pentru cele mai importante domenii ale momentului: agricultura si dezvoltarea rurala, pe masura fortei Parteneriatului pentru Romania. Am gasit, în loc de strategie, o însiruire de dorinte fara sperante pentru spatiul rural. Nepasarea si delasarea, nepriceperea, incompetenta sint pricinile acestor stari de lucru, care vor duce spatiul rural spre dezastru”.
Strategie fara viitor
Scrisoarea deschisa critica „strategia anticriza” a Guvernului, despre care spune ca este doar un program, prin care autorii se straduiesc sa pastreze aceeasi stare de lucruri. „Ei nu vad viitorul. Nu siu ca o strategie presupune: obiective, buget, institutii si beneficiari. Nu au înteles ca prioritatile momentului sint cele doua domenii: agricultura si dezvoltarea rurala. Nu au înteles ca obiectivul fundamental al strategiei de la Lisabona este dezvoltarea durabila a spatiului rural. Îmbatrinirea satelor, migratia tinerilor, abandonarea terenurilor, degradarea solurilor si saracia sint suficiente argumente care demonstreaza ca satul românesc nu mai are viitor. Structura proprietatii funciare, mai ineficienta decit în secolul al XIX-lea, absenta institutiilor de consultanta si consiliere si abundenta institutiilor de control nu dau nici o speranta tinerilor din spatiul rural” – se arata in scrisoare.
Cei care au guvernat în perioada 2000 – 2004 au uitat ca au negociat în devafoarea taranului român, ca au pus în pericol aderarea României la Uniunea Europeana. Asa cum arata Programul de Guvernare si prognozele pe 2009 – 2012, se poate afirma ca ceea ce nu a reusit Nicolae Ceausescu în perioada comunista, au reusit guvernantii perioadei capitaliste: distrugerea satului românesc. „Se vede foarte bine ca obiectivele fundamentale ale agriculturii si dezvoltarii rurale au fost abandonate – spune Mihai Banu. Produsele românesti pierd batalie dupa batalie cu produsele straine. Despre rolul primordial al agromediului în dezvoltarea rurala nici nu se vorbeste, iar gestionarea durabila a terenurilor agricole si forestiere a ajuns obiectivul negustorilor de terenuri si nu al guvernantilor. Gospodarii pierd batalia cu fondurile europene si doar virsta îi opreste sa nu se revolte”. Si tot deputatul PNL crede ca Guvernul nu vede tara din cauza Bucurestiului, asa cum, uneori, padurarul nu vede padurea din cauza copacilor: „Urmasii razesilor si mosnenilor din zonele de deal si de munte se vor pierde sub ochii indiferenti ai statului. Iar marile organizatii agricole de la cimpie vor cadea prada nepasarii, delasarii si incompetentei”.
Lasă un răspuns