Numarul mare de someri cu nivel scazut spre deloc de instruire aflati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau, precum si lipsa de interes a unor astfel de pesoane pentru educatie reprezinta principalele piedici in ceea ce priveste gradul de ocupare pe piata muncii bacauane. Cel putin acestea sint concluziile trase la inceput de 2012, cu privire la 2011, de catre institutia bacauana. „Din somerii aflati in evidente, 71% sint cu nivel scazut de instruire, vorbim aici inclusiv despre persoane care nu si-au finalizat nici macar studiile primare sau care, la extrem, sint cel mult absolventi de scoli profesionale.
De asemenea, ponderea somerilor proveniti din mediul rural este foarte mare( 61%, n.r.) in mediul rural regasindu-se, de altfel, persoanele cu nivelul de instruire cel mai scazut. Este foarte greu de patruns cu masuri active in rindul acestor categorii de persoane, nivelului scazut de educatie adaugindu-i-se si lipsa de interes in ceea ce priveste formarea profesionala. Ne izbim practic, de refuzul unora de a urma cursuri de formare profesionala sau de abandon, daca acestea au fost incepute”, a spus Ioan Silitra, director AJOFM Bacau, in conferinta de presa.
Reprezentantii AJOFM Bacau afirma ca in 2011 au fost depuse eforturi tocmai pentru integrarea categoriilor specificate pe piata muncii, prin incercarea de cuprindere a lor in mod prioritar la cursurile de formare profesionala. In cele 12 luni ale anului 2011 au fost cuprinsi la cursuri, din 1040 someri, 309 someri proveniti din mediul rural si 410 someri tineri cu nivel de instruire scazuta. Din totalul de 1040, 106 sint persoane inscrise in anul 2010 la cursuri (cinci cursuri pornite in 2010) si care le-au terminat in 2011.
Numarul absolventilor efectiv de cursuri de formare profesionala in 2011 a fost 702, iar persoane incadrate in munca dupa absolvirea lor au fost 452. Prin implementarea Programului de ocupare a fotei de munca pentru 2011, prin diverse masuri active derulate – inclusiv urmare a cursurilor de formare – s-au incadrat pe piata muncii bacauane 10.178 de persoane. „Prioritatea, pentru 2012, ramine canalizarea eforturilor pentru cresterea gradului de ocupare in rindul tinerilor, in rindul persoanelor din mediul rural, in rindul persoanelor cu nivel scazut de instruire”, a spus Siltra. (M. Rotaru)
Lasă un răspuns