Peste 1000 de elevi. Aceasta este norma pe care o are în acest moment un logoped angajat în rețeaua școală din județul Bacău. Deși Inspectoratul Școlar a cerut Ministerului Educației înființarea de noi posturi, deocamdată, județului Bacău i-a rămas același număr de logopezi.
„În prezent, în județul Bacău sunt 11 logopezi școlari. Șase lucrează în municipiul Bacău, doi în Onești și câte unul în Târgu Ocna și Moinești. Comăneștiul este deocamdată neacoperit. Inspectoratul a solicitat înființarea a cel puțin alte două posturi în municipiu și unul în Comănești, dar nu s-a aprobat”, a declarat Oana Bărbuț, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Bacău. Cei 11 trebuie să facă față unei populații școlare de evaluat de 11.800 de elevi. Este vorba despre preșcolari și elevi de școală primară.
Pentru că nu sunt suficienți, au început să apară listele de așteptare. Ce nu reușesc să acopere logopezii statului, suplinesc cei care lucrează în privat, unde costul unei ședințe începe de la 50 de lei. Dar, terapia poate fi una de scurtă sau lungă durată, în funcție de starea copilului.
„Numărul de ședințe depinde de cât de mult înțelege un copil și cât de afectată este vorbirea. Pot fi cazuri de copii care nu vorbesc deloc și alții care au dificultăți de pronunție. Terapia poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Jumătate din reușită este implicarea familiei în terapie”, spune Gabriela Stroi, psiholog.
Legea prevede ca toți preșcolarii și elevii de școală primară să fie evaluați și tratați pe banii statului pentru dificultățile de limbaj care sunt prezente, se pare, la 400.000 de copii în toată țara.
koko a zis
Va fi si mai frumos cand nu vor mai fi nici dascali asa cum incepe a nu mai fi doctori!!!