Tratamentul pietrelor aparatului urinar la copii este dificil, însă prin susținerea Spitalului Județean Bacău, a Consiliului Județean și a companiei Dedeman, în ce privește endourologia, rezultatele obținute de medicii băcăuani sunt foarte bune.
Calculii urinari (renali, ureterali, vezicali) sunt, în ultimii 10-15 ani, întâlniți din ce în ce mai frecvent în urologia pediatrică. „Motivul creșterii frecvenței acestei boli la copii este dificil de precizat dar este datorat cel mai probabil unei schimbări în alimentație, mai ales prin consumul băuturilor carbogazoase, de multe ori pe un fond malformativ reno-urinar”, au spus reprezentanții SJU Bacău.
Tratamentul pietrelor aparatului urinar la copii este dificil din cauza unor factori multipli: existența malformațiilor asociate; necesitatea utilizării unor instrumente miniaturizate, extrem de scumpe; necesitatea combinării tehnicilor chirurgicale endourologice, chirurgie laparoscopică, chirurgie deschisă; costurile crescute pentru consumabile (dincolo de investiția majoră inițială în aparatură: turn laparoscopie, endoscoape rigide, semiflexibile, flexibile, aparat de litotritie laser, aparat roentgen portabil etc.); necesitatea existenței unor competențe profesionale deosebite.
„Toți acești factori cruciali sunt dificili de obținut dar indispensabili și am reușit să îi îndeplinim printr-un efort colectiv uman și de pregătire profesională, prin susținerea Spitalului Județean Bacău, a Consiliului Județean, și nu în ultimul rând cu ajutorul comunității de afaceri locale (în ceea ce privește endourologia mai ales compania Dedeman)”, au precizat reprezentanții SJU Bacău.
„Combinarea tehnicilor de chirurgie urologică deschisă, laparoscopică (în care avem o foarte mare experiență) cu endourologia (introdusă în secția noastră de 4 ani) ne-a permis tratarea unui număr semnificativ de cazuri de litiază urinară. Prezentăm cazul dificil al unui băiat de 10 ani care se prezintă cu dureri intense, colicative lombare, cu dilatație renală marcată dreapta, cu litiază multiplă renală și ureterală obstructivă cvasicompletă. S-a practicat în prima instanță introducerea endourologică a unui stent ureteral pentru drenaj renal temporar, după care s-a practicat laparoscopic extragerea a 4 calculi ureterali. Evoluția a fost foarte bună, rapidă, cu recuperarea medicală corectă. Copilul va reveni pentru extragerea endoscopică a celei de a 5-a pietre situată caliceal inferior precum și cura laparoscopică a malformației congenitale de stenoză de joncțiune pielo-ureterală.” – Dr. Mihai Galinescu, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică, medic șef secție Chirurgie și Ortopedie Pediatrică.
Lasă un răspuns