Oamenii spun că apa menajeră le trece prin fața gospodariilor, iar mirosul este insuportabil.
Ștefan POPA
Mai mulți locuitori din satul Racova din județul Bacău spun că sănătatea le este pusă în pericol de sistemul de canalizare inexistent. Oamenii se plâng că s-au săturat de mirosurile provenite de la canalizarea blocurilor care se scurge prin șanțurile din fața gospodăriilor și pe lângă fântânile care le asigură sursa de apă. „De mai mult de trei săptămâni, există o anumită zonă în satul Racova, ce se remarcă prin mirosul specific de canalizare – declară Oana Andrei, locuitor în satul Racova.
Dejecțiile și-au croit o adevărată albie și își împrăștie microbii cu generozitate. Ploaia nu a face decât să transforme o gură de canal într-o mică arteziană de miliarde de microbi. Problema este cunoscută de autorități, care aruncă vina pe locuitorii blocurilor din centrul comunei care nu vor, spun distinșii aleși, să se constituie în asociație de proprietari, pentru a nu suporta anumite cheltuieli. Consiliul Local ar putea încasa taxe de la cei racordați la cel mult doi kilometri de canalizare pe care noi vrem să le plătim, dar nu avem către cine. Introducerea unei taxe ar presupune și asumarea unor obligații și se pare că este mult mai convenabil să nu faci nimic. Pentru Racova nu există nici un fel de programe de investiții la nici un nivel administrativ și este printre puținele localități din zonă unde nu s-a făcut absolut nimic pentru a crește confortul locuitorilor. După ploia torențială de acum câteva zile, o parte din șuvoiul de dejecții a făcut popas lângă fântână. Oare nu există un for competent în acest județ care să hotărască, în momentul în care sănătatea a zeci de oameni este pusă zilnic în primejdie?”. De cealaltă parte primarul comunei spune că situația este cunoscută și încearcă să o soluționeze cu toate că bugetul pentru acest obiectiv este redus.
„Cunosc bine situația și în momentul de față încercăm să o remediem chiar dacă fondurile noastre sunt foarte mici – a declarat Toader Vlad, primarul comunei Racova. Acolo a existat un sistem de canalizare din tubulatură îngropată care prelua apa menajeră de le blocurile din zonă. Unii dintre oamenii care locuiesc la gospodăriile pe lângă care trece tubulatura de canalizare s-au branșat la acesta ilegal, făra vreun aviz sau să întrebe. Canalizarea a fost făcută să preia o anumită sarcină și normal că odată ce s-au branșat mai multe persoane nu mai face față. Tubulatura s-a înfundat la un moment dat și apa a început să iasă pe afară și să formeze râușoare și totodată să creeze mirosuri urâte mai ales când plouă. Chiar săptămâna acesta vrem să schimbăm țevile cu unele de capacitate mai mare pentru că este o situație neplăcută care trebuie cumva remediată”.
Lasă un răspuns