Curtea Constituțională a decis, miercuri, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
„Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri – n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia”, au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.
Prin decizia de miercuri, judecătorii CC au stabilit că prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea învăţământului numărul 84/1995 şi cele ale articolului 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale. Primul articol de lege prevede: „La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”.
Acelaşi aspect îl are în vedere şi articolul 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educaţiei naţionale: „La solicitarea scrisă a elevului major, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile celor două articole de lege sunt neconstituţionale.
Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă „Margareta Sterian” din Buzău. În august 2006, acelaşi Emil Moise cerea preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună „anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă – în afara orei facultative de Religie – ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău”, unde învaţă fiica sa, Teodora Moise, cât şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.
Moise susţinea atunci că predarea religiei în instituţiile de învăţământ publice „constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparţin simbolurile religioase (…) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de şanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unităţile publice îşi asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă”.
În prezent, religia este disciplină opţională, elevii având posibilitatea de a alege studierea acesteia sau a alteia.
Elena Grigore a zis
De unde si pana unde e optionala? Sunt in clasa a 12-a si e destul de obligatorie din cate am observat eu pana acum. Absente, predare, chestii…
Iona a zis
Stati linistiti Moise et co, majoritatea vor dori sa faca religie, ceea ce e normal in cazul oamenilor inteligenti.
robert a zis
Si daca am alta religie decat cea ortodoxa de exemplu sunt catolic si majoritatea din clasa sunt ortodocsi ce facem atunci,,,,,
GIKA a zis
iata si consecintele purtarii desantate a unor profesori de religie,preotese sau preoti
Popa+Japca a zis
Garantez ca 80% dintre copii nu vor dori religia in scoala..Mi se pare mormal
popescu a zis
nu sint de acord cu religia ,ca materie obligatorie.si asa preotii iau prea multi bani,pt serviciile pe cae le presteaza . au mai si instituit taxe pt botez,cununiii,pomeniri,inmormintari. sa le fie rusine
anamaria a zis
imi pare rau pentru doamna Leonte dar e mai bine ca scapam de indoctrinarea religioasa!!
demostene a zis
dar eu sunt musulman dovedit, acu ce fac ??
allah, allah !
stefan a zis
Decizie corecta si nesperata parca, de-au ramas popii ca la dentist. Mergem spre Europa totusi, cum ar veni preafericitii si-au luat ieri o UE.
smk a zis
E mai mult o lovitura pentru profesorii de religie; nu BOR resimte efectele acestei decizii, ci cei de la catedra. Nu si-a pus nimeni problema ce vor face copiii care nu vor urma cursurile de religie in timp ce colegii lor o vor face… Daca dintr-o clasa 4-5 (chiar si 10…) elevi nu vor vrea sa urmeze aceste cursuri, nu e un numar suficient pentru ca ei sa studieze altceva. Nimeni nu plateste un profesor de cultura generala pentru o ora la care participa un nr atat de mic de elevi.
mimi a zis
Toate bisericile si-au facut praznicare pe care incaseaza bani pe care nu stiu daca platesc impozite.De ce nu fac scoli duminicale (sau in alte zile ) in care sa predea adevarati preoti si nu niste huidume de „preotese” pe post de profesori incarcand programul elevilor si asa supraincarcat?
stefan a zis
Solutii sunt, numai sa se vrea. Una din ele ar fi sa puna aceste infecte ore de religie la inceputul sau sfarsitul programului zilnic de scoala.
Asa zisii profesori de religie vor preda in continuare si la o clasa injumatatita la nr de copii. Asta in afara de cazurile cu 0 cereri de inscriere, ceea ce ar fi mai just.
Animalele in sutane sa stea in parohii, si sa-si organizeze acolo ore cu propaganda de doi lei
COCO a zis
Biserica a deviat in ultimii 25 de ani de la menirea ei, amestecandu se in politica si transformand sarbatorile sfintilor in afaceri.Aceasta hotarare este un semnal adresat prelatilor ca enoriasii nu sant asa de naivi si ca vor sluji cu bisericile goale daca nu si vor vedea de treburile bisericesti,
ANA a zis
Cu sau fara religie in scoala, tot spre talpa iadului ne indreptam daca parintii si bunicii nu fac nimic in cei sase- sapte ani cat au pruncii pe langa ei… O ora de religie pe saptamana, oricat de bun ar fi profesorul care o tine, e prea putin .
Mai lasati oameni buni show-rile tv, stirile de doua parale, telenovelele si ocupati-va putintel si de copiii dumneavoastra… vorbiti-le despre valorile acestui neam (nu doar despra cele materiale), invatati-i ce-i iubirea(care nu-i totuna cu sexul), adevarul(care nu are nimic de a face cu ), respectul (care e mai presus de ) …. invatati-i sa fie romani adevarati , sa fie sinceri, curajosi, sa nu se teama decat de Dumnezeu . Aratati-le ca aveti o coloana vertebrala solida si ca si ei o mostenesc la randul lor de la dumneavoastra ! Nu lasati sufletul lor curat in mana oricui…. daca Dumnezeu v-a daruit acesti copii , trebuie sa aveti grija de ei. Daca le schimbati asternutul, le umpleti farfuria cu mancare si le dati libertatea de a zburda ,nu ajunge !!! Nu cresteti vitelusi ….. copiii au nevoie de sufletul, de iubirea, de mangaierea, de vorbele dulci, de privirea , de mustrarea dumneavoastra!!!
Va trebui sa dam socoteala candva pentru darurile pe care le-am primit… sa nu fim nepasatori…. sa nu ne lasam orbiti….sa nu cautam scuze pentru comoditatea noastra!!!
Sa punem pe primul loc in sufletul nostru ceea ce merita !!!