Acest sfârșit de săptămână s-a dovedit unul fructuos pentru secțiile de arte plastice din cadrul Colegiului Național de Artă „George Apostu” din Bacău. Zilele de joi și vineri au însemnat încununarea anilor de studiu pentru absolvenții claselor a XII-a de la secțiile de Arhitectură, Artă Monumentală și Grafică la care s-au alăturat micii plasticieni de clasa a VIII-a.
„Pictura n-a omorât pe nimeni”
Joi după-amiaza, Galeriile Alfa ale Muzeului de Artă s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de vizitatori ce-au venit să vadă expoziția-atestat a elevilor absolvenți ai secțiilor de Artă Monumentală și Grafică, îndrumați de profesorii Katy Andrieș și Ovidiu Marciuc. Printre ei se puteau distinge fețele emoționate ale expozanților, alăturate ocheadelor pline de mândrie ale părinților și a privirilor critic-interogative ale colegilor din anii mai mici veniți să vadă ce înseamnă un examen în artă. Un spectator mai avizat s-ar fi așteptat la o simeză heterogenă, fiecare lucrare vorbind cu propriul limbaj artistic, realitatea este, însă, cu totul alta. Expoziția, împărțită pe trei sectoare – artă religioasă, afiș și grafică, are o continuitate plăcută ochiului, ghicindu-se promisiunea artiștilor de mâine. ” În fiecare an spunem că ne pleacă cea mai bună promoție, – a declarat prof. Daniela Bîrzu, directorul Colegiului Național de Artă „George Apostu” în cuvântul său de deschidere a vernisajului – și, de fiecare dată, promoțiile care vin după ne dovedesc contrariul, onorând liceul și profesorii care i-au îndrumat.” Mai scump la vorbă, Ovidiu Marciuc, el însuși un grafician cu o valoare de necontestat, și-a limitat discursul în relatarea unei anecdote despre un profesor universitar care, la final de promoție, avea acelaș discurs: „Vă doresc multă, multă sănătate pentru că și absolvenții de la Medicină sunt la fel de bine pregătiți ca și voi”. La final, Ovidiu Marciuc a conchis: „Pictura n-a omorât pe nimeni, așa că îndrăzniți, iar strădania voastră va fi răsplătită”.
Arhitectura, oglindă a societății
Vineri dimineața a fost rândul celor de la Arhitectură să-și prezinte atestatul. Sub ochiul exigent al profesoarei arhitect Iuliana Geliman, 16 aspiranți și-au etalat proiectele în fața unor arhitecți consacrați și a colegilor din clasele mai mici. „Arhitectura oglindește societatea în care se afirmă, iar crizele acesteia din urmă se reflectă în clădirile ridicate în acele perioade” a afirmat unul dintre expozanți în timpul prezentării sale. Rând pe rând, toți absolvenții și-au prezentat munca lor de un an de zile fructificată prin planșe, machete și prezentări științifice care au format, în totalitatea lor, un periplu internațional arhitectonic exotic, pe de o parte, și solicitant, pe de alta. Aplauzele care au punctat finalul fiecărui expozeu, bine meritate, au încurajat viitorii modelatori ai peisajului urban de mâine.
Autoportretul în oglinda de pixeli
Mica simeza din Casa memorială „Nicu Enea” s-a obișnuit cu expoziții de valoare aduse de micii prieteni ai pictorului băcăuani, elevi ai Colegiului Național de Artă „George Apostu”. Vineri la prânz expoziția „Autoportrete altfel” n-a ieșit din regula instaurată, bucurând privitorii cu o etalare de culoare și sentimente explozive tipice vârstei tinerilor artiști. Cei 15 absolvenți de clasa a VIII-a, îndrumați de prof. Ioan Lăzureanu, au surprins audiența cu o maturitate artistică demnă de artiști trecuți prin focurile vernisajelor și a concursurilor de artă. „Am avut un șoc atunci când am privit lucrările” – a spus pictorul Vasile Crăiță-Mândră, în prezentarea sa – „fiindcă puterea picturilor și îndrăzneala cromatică și compozițională mi-au dezvăluit 15 artiști înzestrați, cu posibilități multiple în planul plastic”. Imaginile capturate cu aparatul foto digital au fost combinate cu elemente de street-art local, apoi contopite prin culoare, rezultând o compoziție ce rezonează cu sufletul fiecărui artist-personaj. „Am pornit de la o joacă în atelier” – a spus coordonatorul proiectului, prof. Ioan Lăzureanu – „căutând un numitor comun care să niveleze talentele fiecăruia, dând posibilitatea tuturor să se afirme, fără deosebire. Rezultatele au fost pe măsura implicării lor totale în acest proiect.” Viitorul se anunță bine pentru secția de Artă a Colegiului „George Apostu”. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns