Neculai Lupu, președintele Consiliului Județan Bacău, se retrage din politică, după 12 ani în care a deținut această funcție. El a anunțat că nu va candida, la alegerile locale din acest an, la nici o funcție în administrația locală și că va intra, într-o perioadă de „concediu” în ceea ce privește politica și administrația. Deși aparent surprinzător, gestul lui neculai lupu își poate găsi o explicație în tot mai desele declarații făcute de primarul Dumitru Sechelariu, președintele municipalei PSD Bacău, potrivit cărora viceprimarul Dragoș Benea va deține, după scrutinul din luna iunie, șefia Consiliului Județean Bacău.
– Domnule președinte, ați anunțat acum cîteva zile că vă retrageți din viața politică. A fost o vorbă aruncată la furie sau este chiar o decizie personală?
– Nu a fost o vorbă spusă la furie. În ultimul timp am analizat situația politică existentă în județul nostru, am analizat și munca mea de 14 ani, dintre care doi ani în Parlament și 12 în administrația județeană, și m-am gîndit că ar merita, pentru mine, pentru sănătatea mea, să fac o pauză politică, timp în care să-mi mai așez gîndurile, să mă ocup și de viața personală, și de problemele de la Universitatea „George Bacovia”, unde sînt cancelar general, funcție care necesită mai mult timp și efort.
– Care a fost reacția PSD, partid din care faceți parte, față de această decizie?
– N-am discutat cu nimeni din PSD această hotărîre a mea, nu am vorbit nici cu președintele partidului, Viorel Hrebenciuc. Dar cred că mă vor înțelege și vor susține decizia mea.
– Ar putea partidul să vă schimbe decizia? Poate vă răzgîndiți?
– Nu cred, cel puțin pentru alegerile locale. Nu voi candida pe nici un post. Dacă la alegerile generale, Viorel Hrebenciuc va spune că are nevoie de mine în Parlament, atunci voi discuta problema. Dar, ca simplu parlamentar, nu mă duc. Am mai fost și știu cum e. Nu mă tentează un loc în Parlament, cu orice preț.
– Care a fost momentul în care ați luat decizia să vă retrageți din politică?
– Nu a fost un moment, ci o analiză îndelungată a activității mele, asupra a ceea ce am făcut în cei 12 ani, a problemelor în care m-am implicat, care au fost multe și grele. Și, de cele mai multe ori, nu am avut ajutoare, nu am avut sfătuitori. Am fost nevoit să gîndesc la rece, să analizez problemele înainte de a mă implica pentru a le rezolva.
– Să înțelegem că este vorba mai mult despre o dezamăgire?
– Nu este neapărat o dezamăgire privind modul în care am rezolvat problemele. În 12 ani au fost multe situații dificile pe care le-am rezolvat, am început multe obiective în acest județ. Dar sînt trei mandate într-o funcție administrativă, la conducerea unui județ. În Parlament e mai simplu să stai trei mandate, dar, pe o funcție administrativă, e mult mai greu, pentru că porți răspunderea directă a implicării. Și nu numai răspunderea politică sau morală, ci și răspunderea financiară și chiar penală, dacă nu respecți legea. A intervenit și un grad de oboseală și vreau să iau o pauză politică, să îmi mai pun ordine în gînduri și să mă refac într-o perioadă, după care mă voi întoarce în politică, pentru că nu vreau să stau deoparte. În fond, sînt 14 ani. M-am obișnuit cu acest ritm și nu voi putea sta pentru multă vreme departe.
„Nu sînt cele mai ortodoxe mijloace cele prin care ne eliminăm adversarii politici”
– În afară de oboseală și de dorința de a sta mai mult alături de familie, există și alte motive care v-au determinat să vă retrageți?
– Fiind un an electoral, lupta politică se ascute de la o etapă la alta. Am parcurs în acești 14 ani atîtea campanii electorale, am făcut atîtea campanii electorale, cunosc psihologia oamenilor, de fiecare dată apar oameni noi, pretenții noi, obiective noi. Lupta electorală s-a ascuțit de la o legislatură la alta și nu sînt chiar cele mai ortodoxe metodele prin care ne eliminăm adversarii, ne confruntăm, dialogăm nu sub cele mai bune auspicii pentru a susține un punct de vedere sau altul. Încă nu am ajuns, ca și clasă politică, ca și popor, la acel nivel în care să venim la masa verde toți candidații pe un anumit post și să susținem, într-o manieră elegantă, puncte de vedere divergente și să cîștige cel mai bun.
– Doar dezamăgirea față de scena politică vă determină să vă retrageți?
– În fond, acesta este nivelul la care sîntem noi astăzi, nu putem da vina pe nimeni. Este o perioadă absolut necesară, atît în viața poporului, cît și a oamenilor politici, în care să traverseze o perioadă în care să acumuleze, să învețe modul de comportare. După 12 ani de activitate, sînt și eu uneori luat în „săgeți”, să folosesc un termen aproape de sport, nu de politică, deși am în spate o perioadă de acumulări, totuși nu se ține cont de treaba asta și sînt tratat ca și cum aș fi primul venit în politică.
– Cine vă tratează așa?
– În primul rînd, oamenii politici din jur. Prefer să hotărăsc eu că mă retrag, la un anumit moment, din activitatea politică, decît să ajung să mi se spună: „domnule, mai lasă-ne!”, sau „domnule, mai vreau să mai văd și pe altcineva”. Și atunci, prefer să fiu eu cel care să fac pasul. Am o perioadă îndeajuns de lungă în care am demonstrat ce am făcut, sînt unul dintre cei mai vechi președinți de consilii județene din țară și e bine să iau eu această hotărîre.
– Cum este să pleci din administrație după 12 ani?
– Nu e simplu, nu e deloc simplu, pentru că m-am legat în acești 12 ani, în primul rînd, de oamenii cu care am lucrat. Și avem un colectiv de excepție la consiliu, mai ales că a fost această perioadă îndelungată, în care am avut împreună aceleași obiective și am stabilit relații principiale cu toată lumea. Am dat fiecăruia posibilitatea să se exprime, să-și susțină punctele de vedere. Este, într-adevăr, o hotărîre grea, dar trebuie mereu să ținem cont că lucrăm pe mandate, că nu sîntem funcționari publici și trebuie să ne supunem regulilor democrației.
– Cui îi lăsați locul?
– Nu știu. Chiar nu știu, pentru că în consiliul județean vin membri ai mai multor partide, care își aleg președintele și vicepreședinții. Eu le urez succes celor care vin. Vor găsi multe lucruri bine făcute, dar vor avea și de muncit, pentru că ne așteaptă condiții grele pe care trebuie să le îndeplinim, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.
– Vor veni altfel de politicieni?
– Altfel de politicieni ne dorim să fim cu toții, să ne îmbunătățim comportamentul, nivelul de pregătire politică. În perspectiva aderării la Uniunea Europeană se vor impune și alte condiții. Și cred că cei care vor veni vor fi primii care vor cunoaște pe propria lor piele care sînt acele condiții, pe care să le cunoască și să le îndeplinească din mers. Pentru că, altfel, nu vom fi luați în seamă atunci cînd vom merge ca reprezentanți ai administrației locale să promovăm diverse proiecte sau colabortări cu regiuni similare prin Europa.
„Nu mai candidez, așa că adversarii mei nu trebuie să își irosească gloanțele cu mine”
– Există voci tot mai pregnante care spun că cei care conduc acum PSD-ul local au dorit ca dumneavoastră să vă îndepărtați de sfera administrației. De altfel, primarul Sechelariu a declarat de mai multe ori că Dragoș Benea este cel care va fi, din 2004, președintele Consiliului Județean. S-au făcut presiuni asupra dumneavoastră?
– Nu. Eu am relații foarte bune cu tineretul din partidul nostru, mai ales că sînt vicepreședinte al PSD. Nu s-a pus niciodată problema că trebuie să plece Lupu și să vină altcineva. Nu ascund, însă, faptul că sînt mai mulți pregătiți, și din rîndul tinerilor, dar și din rîndul celorlalte categorii, să ocupe diferite posturi la diverse niveluri, și la primărie, și la consiliul județean, și la prefectură, și la serviciile descentralizate sau în administrația centrală. Deci nu s-a discutat: tu iei locul lui cutare, tu, locul lui cutare. Dar sînt oameni, și la noi, și la alte partide, pregătiți pentru a ocupa diverse funcții. Și mă bucur că există.
– Vă oferiți și o vacanță politică, sau doar una de administrație? Nu veți mai activa deloc în PSD?
– Aș putea spune că, într-un fel, eu nu am făcut în ultimii ani politica nici unui partid. Am făcut politica comunității. Nu vreau să mă retrag din politică, ci din niște funcții publice. Voi continua, însă, să activez.
– Cam cît credeți că veți sta deoparte?
– Nu știu, să văd cît rezist.
– De curînd, într-un comunicat de presă remis redacției noastre, ați spus: „Stați liniștiți, domnilor, nu doresc să mai candidez”. Căror domni v-ați adresat?
– Eram foarte supărat și o spuneam din suflet, cînd am scris comunicatul. Am folosit „domnilor” între ghilimele, pentru că m-am adresat unor așa -ziși domni, care, probabil, mă urmăresc, nu știu de ce, și care nu au cele mai bune intenții în legătură cu mine. Am dorit să le transmit că, dacă nu au subiecte de discuții, să aleagă pe altcineva, pentru că eu mi-am propus să nu mai candidez anul acesta, așa că își irosesc gloanțele cu mine. Sau, dacă vor să folosească asemenea gloanțe, să găsim altă temă, dar să nu discute despre Lupu pe tema corupției, pentru că e o glumă proastă.
– Ați avut afaceri personale?
– Eu, în acești 12 ani, am ajutat foarte mulți oameni de afaceri, fără să le cer nimic în schimb. Nu am intrat în afaceri, deși, legea mi-a dat voie. Nu am vrut să amestec lucrurilor. Dar am făcut o precizare, adresată acestor domni: nu îmi cereți să fiu mai catolic decît papa, nu îmi cereți ca frații mei, verii, cumnații, prietenii mei, care muncesc în județul acesta, să se sacrifice pentru mine, să nu aibă afaceri, doar pentru că eu sînt persoană publică. În fond, fiecare trăiește și răspunde de ceea ce face. Eu nu răspund pentru rudele sau cei apropiați. Dacă aș fi luat eu, Lupu, în calitate de ordonator de credit, bani din casieria Consiliului județean și i-aș fi dat lui frate-miu sau lui cumnată-miu, sau cui aș fi crezut eu de cuviință, pentru a avea de lucru cu firma lui, da, recunosc, nu e moral. Dar, atîta timp cît nu eu sînt persoana implicată într-o licitație, nu eu dau banii, atunci orice cunoștință a mea are dreptul, în calitate de cetățean român, să participe la licitație, fără ca eu să fiu acuzat de imoralitate. Este o mare diferență.
– De unde provin acești domni? Din opoziție, din partidul al cărui membru sînteți?
– Nu știu. Nu aș putea să îi localizez, neapărat. Sînt undeva în spate și manipulează. De aceea am vrut să le transmit că ar fi cazul să schimbăm tema de discuție. Rezist la discuții dure, pe față, și nu merit să fiu murdărit, după 12 ani în care am muncit pentru județul acesta. Și o spun, nu cu falsă modestie, ci cu încrederea omului care a respectat legea și oamenii, pentru a rezolva problemele județului Bacău. (Inteviu realizat de Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns