Conflictul dintre asociaţiile pentru protecţia animalelor, autorităţile publice şi instituţiile cu drept de control a blocat activitatea de capturare a câinilor comunitari şi a dus la închiderea adăposturilor din întreaga ţară. Două asociaţii pentru protecţia animalelor din Bucureşti au deschis acţiuni în instanţă în care cer abrogarea normelor privind capturarea şi eutanasierea câinilor. Până la judecarea proceselor, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat Hotărârea de Guvern privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Între timp, haitele de câini sunt lăsate libere pe străzi.
Cătălina CHIFU
Claudiu TĂNĂSESCU
Două asociaţii pentru protecţia animalelor din Bucureşti au făcut plângeri la Parchet şi au deschis acţiuni în instanţă în care reclamă condiţiile dezastruoase în care trăiesc câinii adunaţi în adăposturi, spaţiul insuficient, lipsa personalului şi nerespectarea măsurilor stabilite de lege. Iubitorii de animale cer abrogarea Hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat programul de gestionarea a câinilor fără stăpân, capturarea şi eutanasierea lor. Procesele aflate pe rolul instanţei au dus la blocarea activităţii de capturare a câinilor în întreaga ţară. Curtea de Apel Bucureşti a decis, ca până la judecarea proceselor, HG să fie suspendată. În acelaşi timp, s-au dispus controale la toate adăposturile de câini şi s-au stabilit măsuri. Greu de respectat, spun cei responsabili de adăposturi, chiar în condiţiile în care ar exista fonduri suficiente. Grav este că asociaţiile de protecţie a animalelor şi autorităţile locale nu reuşesc să ajungă la un compromis, iar victime în tot acest război sunt zecile de oameni muşcaţi de câini. Conform Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV) din Bacău, în luna mai 2014 s-a făcut un control la adăpostul de câini fără stăpân gestionat de Consiliul Local Bacău în urma căruia s-au constatat mai multe deficienţe. Cea mai importantă este legată de folosirea unui sistem semideschis de cazare care nu poate asigura în totalitate monitorizarea şi asistenţa sanitară veterinară pentru patrupedele din adăpost. În aprilie, s-a decis suspendarea temporară a activităţilor de capturare a câinilor fără stăpân din municipiul Bacău şi s-a dat o sancţiune de 800 de lei. La începutul lunii iulie, inspectorii DSV au mers din nou în control la adăpostul de câini şi au verificat dacă s-a pus în aplicare planul de măsuri dispus în urma suspendării activităţii. „S-a constatat faptul că, deşi au fost amenajate suplimentar 20 de boxe exterioare (capacitate 80 de câini), spaţiul este insuficient pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de capturare şi cazare dacă nu se ia în considerare spaţiul semideschis asigurat de Primăria Bacău”, arată într-un comunicat purtătorul de cuvânt al DSV, Florin Baltă.
Peste 3.500 de câini în adăpost
Varianta de compromis găsită de autorităţile locale – sistemul semideschis, soluţie acceptată de DSV, nu este însă pe placul asociaţiilor de protecţie a animalelor şi de aici tot acest blocaj. La acest moment, în adăpostul de câini sunt peste 3.500 de patrupede. În condiţiile în care de trei luni hingherii nu au mai putut aduce aici alţi câini comunitari. „Suprafaţa adăpostului de la Nicolae Bălcescu este de 12 hectare – a declarat Gabriel Griţcu, directorul Direcţiei Salubrizare, Agrement, Parcuri (DSAP) Bacău. Capacitatea conformă însă pentru regim închis, cu ţarcuri betonate, este pentru 100 de animale. Noi însă avem şi spaţii în regim semideschis, dar din aprilie nu mai putem aduce câini în acestea”. Angajaţii Serviciului de Gestionare a Câinilor Comunitari (SGCC) adunau înainte de blocaj în jur de 100 – 140 de câini comunitari din oraş, pe lună, iar în acest moment se aproximează că pe străzile din oraş sunt peste 1.200 de căţei fără stăpân. „În lege se spune clar că trebuie să fie patru câini pe 6,5 mp şi că nu este permis sistemul semideschis – spune Gabriel Griţcu. Însă, la noi, prioritate a fost strângerea câinilor de pe străzi şi activitatea s-a concentrat pe capturare. Practic, într-un an s-au strâns 1.200 de câini. Şi dacă am avea 10 miliarde de lei ca să facem ţarcuri pentru toţi, tot nu s-ar rezolva problema. Ca să întreţii animalele ar trebui o armată de oameni, în condiţiile în care Serviciul are opt posturi în organigramă. Opt oameni care trebuie să se ocupe şi de capturare, şi de adăposturi. Este exclus. Nu se poate face aşa ceva. Soluţia ar fi să se treacă la eutanasiere sau adopţii. Până acum adopţiile au fost nesemnificative, 50 – 60 într-un an. Problema este că asociaţiile se împotrivesc eutanasierii. Dacă puteam trece la eutanasiere, se rezolva problema aglomerării în adăpost.”
„Iubim natura” se opune capturării câinilor
Şi în Bacău există reacţii vehemente din partea unor asociaţii pentru protecţia animalelor. Cel mai înverşunat este preşedintele Asociaţiei „Iubim Natura”, Florin Suciu, care şi-a îndreptat atacurile inclusiv împotriva celor de la DSV care au permis sistemul semideschis în adăpostul de câini. Florin Suciu ameninţă că va deschide acţiuni în instanţă dacă DSV va da aviz de deschidere a adăpostului pentru câini. De cealaltă parte, reprezentanţii DSV atrag atenţia că animalele sunt un adevărat pericol pentru oameni şi trebuie neapărat strânse de pe străzi, altfel se pierde tot ce s-a făcut în ultimii ani. „Legea prevede că trebuie făcute boxe – spune Florin Suciu. Dacă ei (DSV, n.r.) dau avizul, eu mă duc la Tribunal. S-a tolerat până acum o situaţie incredibilă în acel adăpost. Au îngrămădit atâţia câini ilegal acolo. Haite care se sfâşie, nici nu poţi intra să le dai de mâncare, să le faci vaccin. Sunt patru angajaţi acolo, din care doi în concediu, care trebuie să se ocupe de tot. Şi să-i prindă, şi să le dea de mâncare. Nu sunt de acord cu reluarea capturării câinilor, nici măcar cu o derogare pentru cazuri excepţionale. Dar cei de la DSV pot face ce vor, dar vor fi răspunzători pentru ce fac. E o problemă gravă, care nu se poate rezolva rapid. Trebuie investit foarte mult şi, până nu se face ceva, noi ne opunem reluării activităţii de capturare.”
dorin a zis
Stiti cumva domnilor si doamelori>iubitori de cainii? cat ar costa contribuabilul Bacauan inretinerea unui caine pe luna…….Daca nu stiti va spun eu,in jur de 1500 roni…….Stiti cat are alocatie pe luna un copil ………..42 roni….asa ca eutanasierea cainilor este singura solutie…iar daca nu va place luatii acasa la voi si cheltuiti banii dmneavoastra in mod special nu mi bagati mana in buzunarul meu sa cresc aceste javre……Si in timpul acesta cat nu se mai prind ciini. mai fata cateva mii de cateii cei care sunt in libertate pe strazile Bacaului
max a zis
Dorine esti un zero. Intretinerea unui câine nu te costa 1500 Ron nici daca iti faci unghiile împreună cu el. Faptul ca la nivel de primarii costa 1500 Ron intretinerea unui câine te asigur ca 70% din suma e protocol. Când te-ai născut nu ai primit mostenire pământul ci dimpotrivă trebuie sa găsim o cale de a convetui in echilibru. Cat priveste exterminarea prin eutanasiere ar trebui sa te castram in pista publica toti OAMENII
Suciu Florin a zis
Nu poate decat sa ma bucure atitudinea Ziarului de Bacau care a scris despre un subiect care pune intr-o lumina foarte proasta Primaria Bacau. Desigur, articolul a fost scris ca lumina sa cada in mare parte asupra ONG-ului Iubim Natura si a ONG-urilor in general. Nu ne supara si suntem obisnuiti cu astfel de lupte. Oricum suntem siguri ca cititorul intelept stie sa citeasca printre randuri.
Asociatia Iubim Natura a denuntat in premiera in Bacau abuzurile, neglijenta, incompetenta etc. etc. celor de la Consiliul Local Bacau, de la Primaria Bacau si de la DSVSA Bacau. Ani in sir s-au tolerat abuzurile asupra cainilor si ilegalitatile. Din aceasta cauza s-a ajuns astazi aici.
Incepand de ieri, in urma articolelor aparute in presa si la TV, Primaria Bacau a blocat ilegal accesul tuturor oamenilor in adapost. Reactia lor este exagerata si ilegala si arata modul infantil si abuziv de a lucra cu populatia si ONG-urile. In plus, Asociatia noastra a montat camere video care, tot de ieri, au fost deconectate ca sa nu mai vedem ce se intampla acolo. Cum vi se pare acest mod de actiune pe banii nostri?
***
Sper ca Ziarul de Bacau sa publice acest comentariu si mai sper ca Ziarul de Bacau sa-mi acorde din nou posibilitatea de a posta comentarii la articolele de pe pagina lor de facebook mai ales ca niciodata nu am folosit injurii ci doar am spus in mod frumos si politicos ceea ce gandesc. Plec de la presupunerea ca noua revenire a ziarului este o renastere cu mai multe calitati decat defecte.
tibi a zis
max ,regretam ca te-ai nascut.
Mr M a zis
Max: Daca tot vorbesti de echilibru, nu mai bine te exterminam pe tine? Si uite asa lumea va convetui in echilibru ! PS: M-am saturat de oameni ca tine care latra mereu ca sunt „mari iubitori” de caini !!
Antonio a zis
50-60 de adoptii intr-un an…asta zice multe :))
sadfsd a zis
Dece nu apar comentariile ……!!!!!!!
EUTANASIATI MAIDANEZII a zis
DAU FOAMEA IN ONG-URILE DIN ROMANIA , EUTANASIATI MAIDANEZII SA NU SCAPE NICI UNU
Nicu a zis
Max, a incercat vreun maidanez sa te muste? Pur si simplu trecand pe langa el? Ai copil/copii?
E usor sa vorbesti „condus” de „iubirea” pentru patrupede.
E simplu, iti plac, IA-I acasa si ai grija de ei!
yon a zis
ar fi 2 solutii:
1. toti iubitorii de cotarle, i.e. max, sa fie eutanasiati grabnic, ori macar trasi in teapa, sau
2. potaile puse la avion si trimise la brigitte bardot, ca tot era ea mare iubitoare de animals; daca ea nu le vrea, atunci sa ramina la paris, impreuna cu rromii…parazit la parazit trage…
EUTANASIATI MAIDANEZII a zis
ONG-urile din Romania pentru salvarea „maidanezilor” sunt oganizatii tip mafiot si in setea lor pentru bani incearca tot felul de manevre pentru a tine maidanezii pe strazi …prin disparitia maidanezilor dispare si finantarea lor.
iulia a zis
Mihnea pedo Columbeanu dupa ce a ucis 14 oamenii si au sfasiat peste 2 milioane mafia cutomaniaca face noi si noi victime.si romanii stau ca vitele sa fie muscati de maidanezi,ei si familiile lor.vina principala apartine cutomanilor care militeaza pentru mentinerea animalelor agresive pe strada.in schimb ,in Romania,se da vina pe victimele agresate de maidanezi.halal justitie.ce ar fi daca o organizatie ar milita pentru lasarea in strada a scorpionilor veninosi,tigrilor sau ciumei bubonice?