Ieri, o echipă tandem, formată dintr-un ciclist nevăzător și un pilot văzător care a străbătut până acum sute de kilometri trecând prin câteva orașe importante din țară, a ajuns în Piața Tricolorului din fața Instituției Prefectului. Acțiunea, denumită Carvana CASPER, este organizată de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială (ASSOC) din Baia Mare și are ca scop dărâmarea prejudecăților care produc separare între persoanele cu dizabilități și cele normale și, totodată, construirea unei punți spre o comunitate reală.
Nevăzătorii și surdo-muții, prietenii caravanei
În semn de solidaritate, la eveniment au participat și câteva zeci de membri ai filialelor locale ale Asociației Nevăzătorilor și Asociației Naționale a Surzilor din România. Lor li s-au alăturat și reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS), ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. „Dorim să popularizăm – spune Florin Georgescu, ciclistul nevăzător pornit în această aventură pe două roți -, să ducem mai departe mesajul de a dărâma ziduri pentru a construi punți, cu scopul de a diminua acest fenomen de segregare socială. Pentru că la noi aceasta este o mare problemă, majoritatea românilor nefiind educați în sensul acesta, al normalizării. La nivel național, avem nevoie de aceste modele de toleranță și de acceptare a diversității”. De altfel, mesajul este purtat în toată țara de două astfel de echipe tandem care, la începutul lunii august, își vor da întâlnire în Capitală.
De șase ani, pedalând pentru o cauză nobilă
Povestea celor doi tineri a început prin 2007 când s-au urcat pentru prima dată împreună pe bicicletă în scopuri umanitare. Florin Georgescu este absolvent de psihopedagogie, absolvind și studiile de master, iar apoi și-a luat doctoratul în psihologie și științele educației. Răzvan Răcănel este licențiat în management bancar și masterand în contabilitate internațională și audit financiar. Cei doi au organizat în 2009 „din surse mai mult proprii și cu un pic de nebunie”, un semitur al României, ajungând în Sighetul Marmației, cu destinația muzeul «Memorialul Durerii». Aici, au întâlnit un alt biciclist deosebit, Anghel Ardelean, care nu avea un picior și care, la fel, reușise un tur de 2.500 de metri pe conturul granițelor. Experiența celor doi a culminat anul trecut, când au ajuns până la Londra, la Jocurile Olimpice și Paralimpice. „Când noi doi am înființat Asociația «Tandem» – spune Răzvan Alexandru Răcănel, pilotul echipajului – scopul nostru a fost să facem o pledoarie pentru normalitate, pentru mișcare, pentru oamenii care împătășesc aceleași plăceri, aceleași hobby-uri. Nu ne adresăm doar persoanelor cu dizabilități, ci în general celor cu un dezavantaj social”.
Zidul dizabilității, spulberat
Organizatorii evenimentului au amenajat din cuburi de carton un zid care purta fiecare o literă din cuvântul DIZABILITATE. Alături, era amplasat de un banner uriș pe care stătea mesajul „Dărâmă zidul dizabilității!”. După câteva ture în jurul construcției din carton, cei doi bicicliști au spulberat zidul – la propriu – cu bicicleta în încercarea de a sesibiliza opinia publică în problema prejudecăților care produc separare între persoanele cu dizabilități și cele normale. „Este un început bun, în fiecare oraș am reușit să strângem mulți oameni. Ideea este să ajungem în București, pe 1 august, unde se vor întâlni cele două echipe de bicicliști. Acolo vom sparge, împreună cu cât mai multă multă lume, acest zid al dizabilității”, a declarat Peter Hurley, expert comunicare în cadrul ASSOC Baia Mare. Caravana CASPER face parte dintr-o campanie națională de sensibilizare a publicului, a specialiștilor și a angajatorilor, în cadrul proiectului „Servicii sociale integrate și formare vocațională pentru persoane cu dizabilități” și va cuprinde în total 52 de orașe, cu final la București. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns