S-a tras cortina și peste cea de-a XXIII-a edție a Salonului de primăvară al artei naive, eveniment cu o bogată tradiție, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu”.
În Galeria de Artă Contemporană a Centrului de pe strada Crângului, vizitatori și concurenți s-au strâns ca să vadă și în acest an poveștile cromatice expuse spre jurizare. „Cu fiecare an spunem că ediția prezentă este cea mai valoroasă – a declarat Florin Zăncescu, directorul CJCPCT – iar cea de anul acesta nu face excepție.” Momentul festiv al Salonului a debutat cu lansarea volumului „Meșteșuguri tradiționale practicate în județul Bacău. Portrete de meșteri”, realizat de istoricul și etnograful Feodosia Rotaru. Aceasta și-a prezentat lucrarea vorbind despre necesitatea conservării tradițiilor meșteșugare, multe dintre acestea aflate în prag de dispariție. Ajunși la punctul culminant al evenimentului, participanții au primit cu aplauze anunțarea câștigătorilor de către Florin Zăncescu și Geo Popa, directorul Centrului. Pentru început, au fost acordate diplomele de excelență ale nou-înființatei Asociații a Artiștilor Plastici Naivi din România, prin președintele acesteia, Mircea Stroe. De asemenea, asociația caritabilă Inner Wheel a acordat cinci premii participanților debutanți ai Salonului, constând în materiale pentru pictură. Apoi, în fața microfonului a fost invitat pictorul Aurel Stanciu, membru UAP, care, în calitate de președinte al juriului, a ținut să împărtășească unele dintre concluziile sale.
„Am remarcat formarea unor nuclee de creație – a spus Aurel Stanciu – fapt îmbucurător pentru continuitatea acestei ramuri plastice și aștept clipa în care învățăceii vor porni pe calea lor lăsând în urmă influența mentorilor”. Juriul Salonului, format din Aurel Stanciu, președinte, și membrii Daniela Gaftea, Carmen Voisei, Mari Bucur și Ioan Măric, a acordat premii de debut celor zece artiști selectați pentru prima dată în acest Salon. Au urmat premiile sponsorului SIF Moldova, care au mers la băcăuanii Emilian Tancău, Mihaela Damian și Daniela Blănaru. Premiile CJCPCT Bacău au fost adjudecate de către Mădălina Maria Nichitoi, din București, și Mihaela Ioana Mocanu ,din Buzău. Marele Premiu al Salonului a fost câștigat de Ioana Gheorghiu, din Galați. Artista laureată și-a transmis mulțumirile prin glasul organizatorilor, fiind în imposibilitatea de a participa la eveniment. Fundalul muzical al acestei reușite gale a artei naive românești a fost asigurat de Trio „Play List Band”, în componența Mihai Bălan (acordeon), Cătălin Cojoc (nai, caval) și Darius Răducanu (pian).
Lasă un răspuns