• administrația societății a pus în aplicare un program ferm de măsuri menit să asigure siguranța instalațiilor și, în general, a întregului combinat • persoanele găsite pe teritoriul unității vor fi legitimate și verificate de către patrule create special în acest scop
Starea tensionată generată de eventualitatea declanșării unui război împotriva Irakului a determinat conducerea SC Chimcomplex SA Borzești să pună în practică, de la finele săptămînii trecute, o serie de măsuri menite să asigure securitatea instalațiilor și preîntîmpinarea unor eventuale acțiuni de natură teroristă. Prima etapă a acestui program presupune instruirea personalului despre sarcinile și responsabilitățile fiecăruia în parte. În acest context, într-un comunicat al administrației societății, se atrage atenția angajaților asupra ”seriozității cu care trebuiesc privite aceste aspecte.”
O altă măsură luată în cadrul programului este organizarea unor patrule permanente, care au obligația să oprească, să legitimeze și, eventual, să rețină orice persoană suspectă sau pe oricine nu-și poate justifica prezența în zona în care a fost depistat. Pe toată perioada acestui consemn, nerespectarea prevederilor din programul special de măsuri sau comiterea unor alte abateri privind siguranța și securitatea instalațiilor, echipamentelor și a oamenilor vor fi considerate încălcări foarte grave ale Regulamentului de Ordine Interioară și sancționate drastic.
Modificări au fost aduse și la nivelul organizării activității, astfel că sectoarele de producție au fost regrupate pe trei secții principale: Clorosodice, Organice și Pesticide. În cadrul aceluiași program s-a desfășurat și o amplă campanie de verificare a securității zonei în care se află amplasată societatea. Cu această ocazie au fost identificate circa 200 cămine de canalizare fără capace, situate atît în instalații, cît și pe spațiile verzi aferente. Pentru că acest lucru reprezintă un adevărat pericol de producere a accidentelor, ca o primă măsură, gurille de canal au fost acoperite cu paleți din lemn. Un alt aspect alarmant depistat a fost și lipsa a peste 30 de racorduri fixe din aluminiu de la hidranți, fapt care face imposibilă punerea lor în funcțiune în caz de incendiu.
În contextul unor eventuale amenințări teroriste, în perioada 11-14 februarie au fost făcute verificări și de către inspectori din cadrul Grupului de Pompieri „Maior Constantin Ene” al județului Bacău. Aceștia au efectuat un control tehnic de specialitate cu scopul de a sprijini conducerea societății, a comisiei tehnice de apărare împotriva incendiilor și a altor cadre de specialitate. De asemenea, pe timpul controlului s-a urmărit și înlăturarea operativă a stărilor de pericol, a cauzelor potențiale de incendiu și a principalelor încălcări ale normelor PSI. (Daniel GORUN)
Lasă un răspuns