Echipa Secției de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal de Urgență Moinești a marcat, ieri, 8 mai, aniversarea a zece ani de la reînființarea acestei secții și a maternității din cadrul ei, cu o serie de intervenții chirurgicale laparoscopice și utilizarea de bandelete pentru cura incontinenței urinare. La aceste intervenții a participat și dr. Florin Colțescu, medic român care practică chirurgia ginecologică în Franța. Spitalul din Moinești este inclus de UNICEF în lista exclusivistă a unităților declarate „Spital Prieten al Copilului”. În această unitate, în chirurgia ginecologică 43% din intervenții se fac prin metode minim invazive (laparoscopice și histeroscopice).
Seria evenimentelor de marcă din Spitalul Moinești – ne-a informat mangerul acestuia, dr. Adrian Cotîrleț – nu se va opri aici. Pe 26 iunie se va organiza, aici, un workshop de histerescopie terapeutică susținut de prof. dr. Osama Shawki, profesor asociat la Departamentul de Ginecologie al Universității din Cairo și membru în conducerea Societății Internaționale pentru Endoscopie Ginecologică. Workshop-ul va cuprinde demonstrații operatorii în timp real, prezentări teoretice și o sesiune de training pe simulatoare. Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a VIII-a ediție a manifestării „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești”.
Situat într-o zonă geografică deosebită prin potențialul natural curativ, municipiul Moinesti are un istoric al asistenței la naștere care se pierde în negura timpului, primele documentări ale acestei activități specializate datând încă din 1916.
În 1970 a fost înființată prima secție de obstetrică-ginecologie în Spitalul Unificat Moinești. Aceasta avea 35 de paturi, dintre care 15 pentru nou născuți, și era dotată cu sală de naștere, sală de operație, compartimente de obstetrică fiziologică, patologică și ginecologie.
Erau asigurate servicii medicale de asistență la naștere, operații cezariene, sarcină extrauterină, mici intervenții și prolaps genital de către medicii Laurențiu Ungureanu și Victor Bobu. Asistența la naștere era asigurată de medicii pediatri Mihai Bejan și Ștefan Buzinschi.
În 1975, maternitatea a fost transferată la Comănești.
Pe 1 mai 2003, Secția de Obstetrică-Ginecologie a fost reînființată, iar infrastructura disponibilă intra într-un amplu proces de reabilitare în cadrul unui proiect Phare (2006), proiect în urma căruia spitalul se poate lăuda cu o secție bine dotată. Acest lucru se reflectă atât cantitativ, cât și calitativ în rezultatele obținute de-a lungul ultimului deceniu de activitate: de la 436 de nașteri în 2003 la 1.053 în 2012, de la 16 intervenții chirurgicale în 2003 la 278 în 2012 (din care 43% prin metode minim invazive) și un grad de satisfacție al pacienților de aproape 100%.
Efectivul medical este compus din 7 medici de obstetrică-ginecologie și 4 medici de neonatologie (3 medici rezidenți), 13 asistente de obstetrică-ginecologie și 11 asistente de neonatologie, 8 infirmiere și 2 îngrijitoare, iar structura secției conține 55 de paturi, din care 16 la neonatologie în sistem rooming-in, 2 la prematuri, 3 la terapie intensivă nou-născuți și 4 paturi la obstetrică patologică. (Petru DONE)
Lasă un răspuns