• acesta va aduce, totuși, la Bacău peste 300 de concurenți • întrecerea va avea o probă nouă
Colegiul Național „Ferdinand I” va găzdui, în perioada 18 – 20 decembrie, cea de-a V-a ediție a Concursului național de matematică-fizică „Vrănceanu-Procopiu”. Devenită, în timp, întrecerea care trage cortina peste concursurile școlare de anvergură națională, organizatorii competiției băcăuane – Asociația profesorilor de matematică și fizică, Inspectoratul Școlar și Colegiul Național „Ferdinand I” – vor trebui, anul acesta, să treacă peste handicapul înjumătățirii bugetului oferit de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). „Ministerul ne-a alocat, anul acesta, doar 60 de milioane de lei, în condițiile în care, în 2001, am avut la dispoziție circa 140 de milioane de lei. Am înțeles însă, că în calendarul concursurilor de profil finanțate de către MEC a apărut, anul acesta, și «Evrika», o competiție organizată la Brăila și care, în ultimul timp, nu a mai primit bani de la minister. În aceste condiții, banii ajung doar pentru doi participanți din fiecare județ. Cum multe Inspectorate Școlare ne-au anunțat că vor veni cu mai mulți elevi, am fost nevoiți să instituim o taxă de participare de 350.000 de lei pentru fiecare concurent în plus”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Asavei, inspector de fizică în cadrul Inspectoratului Școlar. Cu toate acestea, la Bacău sînt așteptați peste 300 de concurenți din mai toate județele țării. Aceștia vor participa, pe 19 decembrie, la proba „clasică” a concursului, care cuprinde două subiecte de matematică și două de fizică. A doua zi, concurenții se vor putea alinia la startul unei a doua probe, care, organizată în premieră, se va desfășura la două discipline distincte: matematică, respectiv fizică. „Cea de-a doua probă a fost gîndită ca o verificare a posibililor candidați la intrarea în loturile care vor reprezenta România la olimpiadele internaționale de matematică și fizică. La ea poate participa oricine, dar, dată fiind dificultatea ei, cred că se vor înscrie doar elevii din anii terminali”, a adăugat inspectorul Asavei.
În ceea ce privește cuantumul premiilor, inspectorul Gheorghe Asavei a spus că, în acest moment, este cert că vor exista cîte patru distincții pentru fiecare an de studiu, în cazul concursului „clasic”, în timp ce, în cazul celei de-a doua probe, vor fi acordate premii doar celor doi cîștigători de la matematică, respectiv fizică. La capitolul „personalități”, concursul „Vrănceanu-Procopiu” îi va avea printre invitați pe secretarul de stat în cadrul MEC, Constantin Corega, de formație profesor de fizică, inspectorii de specialitate din minister, Dorin Popovici și Stelian Ursu, dar și profesorul Seryl Talpalaru, șeful Centrului zonal de excelență din Iași.
Comparativ cu anul trecut, chiar și locația concursului este o noutate, întrecerea revenind la Colegiul Național „Ferdinand I”, după experiența ratată numită Liceul „Henri Coandă”. Pe de altă parte, din program a dispărut și Olimpiada națională de astronomie, o întrecerea care, în 2001, și-a consumat prima și, pînă acum, ultima ediție. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns