Sunt considerate deșeuri periculoase toate elementele care pot provoca poluare gravă sau reprezintă risc pentru oameni și animale. Acestea nu trebuie aruncate la gunoiul rezidual, ci trebuie colectate separat.
Cele mai numeroase deșeuri periculoase produse de gospodării sunt: medicamentele, seringi folosite, termometre, insecticidele, pesticidele, erbicidele, lacuri și vopseluri, diverse produse de curățat (detergenți), produse de îngrijire (acetonă, lacuri de unghii, fixativ, deodorante etc.), baterii, becuri arse, diverse spray-uri ș.a.
Dacă aveți astfel de produse pe care nu le mai folosiți sau au expirat, NU le aruncați la pubela neagră. Toate deșeurile periculoase pe care le colectați vor fi preluate de SOMA Bacău, în cadrul a patru campanii anuale, care vor fi anunțate din timp de către compania de salubritate.
Deșeurile periculoase sunt o amenințare pentru sănătate
Mercurul conținut de o singură baterie de tip pastilă poate polua 500 litri de apă sau un metru pătrat de pământ, timp de 50 de ani, iar medicamentele și tot ce reprezintă deșeuri medicale, care au fost aruncate la întâmplare, pot provoca îmbolnăviri în lanț.
Deșeurile periculoase trebuie să fie gestionate cu o atenție deosebită, mai ales că ele reprezintă una dintre cauzele principale ale poluării solului și pânzei freatice, ale emisiilor de gaz metan, dioxid de carbon și gaze toxice atât de nocive pentru mediu și pentru sănătatea noastră.
Nu ardeți deșeurile – nu veți face decât să poluați și mai mult aerul, eliberând în atmosferă substanțe toxice pentru organismul uman și natură.
Cum deosebiți tipurile de deșeuri?
În afară de deșeurile periculoase, iată și alte tipuri de deșeuri de care trebuie să țineți cont și să le colectați corect.
Deșeurile biodegradabile sunt frunzele, iarbă tăiată etc. Nu le ardeți. Acestea sunt deșeuri biodegradabile, pe care le puteți utiliza în calitate de compost (îngrăsșmânt natural) pentru grădină. Cu alte cuvinte, în loc să poluați mediul prin arderea lor, vă veți face un bine și vă veți bucura de o grădină roditoare în primăvară. Dacă totuși adunați mai multe deșeuri biodegradabile pe care doriți să le aruncați, acestea pot fi colectate la cerere, contra-cost.
Mobila, covoarele, jucăriile mari și alte obiecte de dimensiuni mari și foarte mari intră în categoria deșeuri voluminoase. Ca și în cazul deșeurilor periculoase, aceste vor fi colectate în cadrul a patru campanii anuale, care vor fi anunțate din timp de către compania de salubritate SOMA.
Tot ce înseamnă beton, cărămizi, moloz și altele asemenea sunt considerate deșeuri de construcții, care pot fi colectate la cerere, contra-cost.
Deșeurile reziduale sunt considerate: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a. NU se depun în pubela neagră următoarele deșeuri: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).
Deșeurile reciclabile sunt:
- plasticul și metalul (care se colectează în pubela galbenă, după ce au fost în prealabil clătite de produsul conținut). Atenție! Ambalajele din plastic care nu se pot curăța de produsele pe care le-au conținut, se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil;
- hârtia/cartonul. Atenție! Ambalajele din hârtie şi carton care sunt murdare/umede din cauza produselor pe care le-au conținut se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Odată ce cartonul și hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai pot fi reciclate;
- sticla (ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc. NU se depun în recipientul de tip igloo de culoare verde următoarele deșeuri: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.
Mai multe detalii despre colectarea deșeurilor puteți citi și pe site-ul www.somabacau.ro sau puteți contacta dispeceratul SOMA la tel. 0234.998.
ciuma rosie a zis
Medicamentele expirate trebuie colectate de catre farmacii si directionate catre neutralizare, numai ca farmaciile din Bacau nu fac asta pt ca trebuie sa plateasca un pret/kg-deseu firmei care se ocupa de neutralizare. Asa ca farmacistii spun sec ca nu au un astfel de contract si te directioneaza catre ghena de gunoi.
Intrebare: medicamentele care expira pe raftul farmaciei, unde ajung ?