Deși legea privind aprobarea OUG 43/2020 a fost promulgată de președintele Iohannis în 17 iunie, medicii de familie nu și-au primit nici acum cei 2.500 de lei pentru perioada stării de urgență.
Este vorba nu doar de medicii de familie, ci de toți furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate, medicii şi asistenţii medicali din unităţile şcolare care şi-au desfăşurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de aprovizionare, de îngrijire medicală şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină.
„Nici un cabinet de medicină de familie nu a primit încă sume reprezentând stimulentul de risc (în valoare de 2.500 lei /fiecare persoană angajată). Au fost doar colectate datele care să justifice numărul de angajați care s-ar înscrie în criteriile de acordare a acestor „premii””, a precizat directorul Casei de Sănătate Bacău, Dan Stoica.
În așteptarea acestor sume, însă, cabinetele de medicină de familie au primit o regularizare mai mare pentru trimestrul al doilea, de peste 1 milion de lei. „Asta reprezintă circa 20 la sută din veniturile lunare ale acestora cabinete. În mod obișnuit, în trimestrele anterioare, achitam o regularizare de circa 400.000 lei. Prin urmare, credem că regularizarea consistentă achitată în cursul lunii iulie a venit în sprijinul cabinetelor medicale pentru aprovizionarea cu materiale sanitare specifice perioadei pe care o parcurgem”, a mai spus Stoica.
Președintele a decretat stare de urgență pe teritoriul României pe 16 martie până pe 14 aprilie. Banii care vor veni sub forma acestui stimulent ar urma să fie recuperați din fonduri europene. 554 de angajați din cabinete, medici și nu numai ar trebui sa primească stimulentul de risc.
În județul Bacău sunt 262 de medici de familie în contract cu Casa.
Lasă un răspuns