Primul proiect de colaborare in plan administrativ, economic, social, turistic si cultural intre comunitatile din Moinesti si Raionul Noua Sulita – Regiunea Cernauti (Ucraina) prinde contur. Dupa primul contact, facut de o delegatie moinesteana chiar in Regiunea Cernauti, cu putin timp in urma, o echipa de medici din regiune s-a aflat in Romania cu prilejul manifestarilor Zilele Moinestiului. Echipa a fost condusa de medicul Ludmila Gligor, care a fost insotita de doi chirurgi de la Spitalul din Raionul Noua Sulita. „Incercam sa punem pe picioare un proiect de introducere a chirurgiei laparoscopice in spitalul din Noua Sulita – ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Moinesti, dr. Adrian Cotirlet. Din pacate, laparoscopia, in Noua Sulita, raion cu populatie predominant romaneasca, se practica numai intr-un singur spital. Astfel, credem ca proiectul nostru este benefic pentru populatia de acolo.”
Colaborarea intre cele doua spitale a si fost parafata de Primaria Moinesti si, in continuare, se va lucra pe doua planuri. Primul va fi pregatirea unei echipe de medici chirurgi, anestezisti si asistente de bloc operator, in spitalul din Moinesti, cu incepere de la sfirsitul lunii octombrie. Al doilea plan de actiune, concomitent cu primul, va fi gasirea de resurse materiale pentru achizitionarea unei truse de laparoscopie. „Pentru aceasta – a precizat Adrian Cotirlet – ne-am gindit la un proiect cu fonduri europene, pentru zona transfrontaliera, care ni se pare ceva mai dificil, dar si la o colecta din donatii si sponsorizari, din zonele Moinesti si din raionul Noua Sulita.”
Asa cum aminteam, recent o delegatie formata din reprezentanti ai autoritatilor locale, ai mediului de afaceri si ai institutiilor municipale au fost oaspetii Raionului Noua Sulita. Delegatia a avut intilniri pe trei planuri: administratie, sanatate si turism. „Am vazut – ne declara, atunci, Adrian Cotirlet – si doua spitale raionale, care asigura asistenta medicala pentru circa 80.000 de locuitori, intr-un raion, cu asa-zisii medici de familie, dar si in ambulatoriu de spital si spital. In imaginea lor ne-am regasit si noi, cum eram acum 20 – 25 de ani. Au, insa, o mare deschidere spre nou, iat noi am fost acolo pentru ca zona are o populatie preponderent romaneasca. Vom incheia, astfel, un parteneriat de colaborare, pentru un proiect de introducere a tehnicii laparoscopice in clee doua spitale. Pentru cei din Cozmeni ne vom ocupa de pregatirea profesionala a unei echipe chirurgical-anesteziologice, iar pentru Noua Sulita si de stringerea banilor necesari unei truse de laparoscopie.”
Lasă un răspuns