• în satele locuite de bătrîni, medicul veterinar plătește un ajutor care să stăpînească animalele în timpul vaccinului
Dimineață de toamnă mohorîtă. Mergem la Pietricica, acolo unde medicul veterinar Adrian Tănăsescu face vaccinul de toamnă pentru depistarea TBC-ului la animale. De cum intrăm în sat, femei și bărbați, bătrîni fără excepție, cu cîte o vacă sau două de funie, se îndreaptă în vale, către o țintă neprecisă. Ne luăm și noi după ei. Brusc, în fața noastră se deschide o poiană amplă, iar jos de tot, în vale, se vede o ciurdă de vite adunate pe o pajiște. Coborîm din mașină. „Au mai venit ajutoare. Înseamnă că nu o să stăm mult pe aici și prindem o zi de muncă bună”, se bucură la vederea noastră un bătrîn. În hărmălaia de nedescris, cu mugete, strigăte și îndemnuri de tot felul, deslușim un bărbat cu șapca pe cap și un halat albastru. Din cînd în cînd, se îndreptă către gîtul unui vite, măsoară ceva cu o un fel de linie și apoi, fulgerător aproape, îi face un vaccin. Ne răspunde la salut și ne îndeamnă să ne apropiem. „Nu stați în spatele vacii. Vă poate lovi cu copitele dacă îi fac injecție”, ne sfătuiește medicul veterinar Adrian Tănăsescu.
Aliniate frumos, la marginea gardului, vacile își văd de rumegatul lor, în vreme ce, cu îndemînarea dată de experiență, medicul le tunde cu un foarfec special într-o anumită zonă a gîtului și le măsoară cu un cutimetru, așa am aflat că se numește instrumentul, și apoi, aproape într-o fracțiune de secundă, le face vaccinul. „Dom’ doctor nu veniți la mine întăi, că mai am porumb pe cîmp și nu mai pot sta, că am și oameni la treabă”, se arată impacientat un bătrîn. Medicul îi face semn ajutorului său, un băietan tînăr, să țină bine animalele de coarne și apoi le vaccinează. „Stăpînii sînt cu toții bătrîni, după cum se vede. Și nu este singurul sat unde se întîmplă același lucru. Mai am încă cinci sate și cam peste tot situația este aceeași. Este firească reacția animalului de apărare în momentul în care îi fac injecție și de aceea trebuie bine stăpînite. De obicei, în astfel de cazuri plătesc un bărbat mai tînăr și în putere să le țină bine de coarne, pentru că un bătrîn nu face față”, ne-a lămurit Adrian Tănăsescu.
Puțin mai tîrziu înțelegem și care este rolul cutimetrului, cînd aflăm că, peste 72 de ore, medicul se va întoarce să facă măsurătorile din nou. Porțiunea în care se face vaccinul se măsoară înainte și după vaccinare. În cazul în care zona respectivă se umflă, vaca este bolnavă de TBC. „Le vaccinăm de două ori pe an, primăvara, înainte de ieșirea la pășune. și toamna. În felul acesta le urmărim să nu contacteze boala pentru că o pot transmite foarte ușor la om”, ne-a precizat medicul veterinar. Părăsim satul Pietricica, după cîteva ore. În urma noastră, sătenii se îndreptau și ei agale către case sau către ogoare. „Dii, Joiană, nu fi afurisită că ți-a ajuns cît ai huzurit. Hai la muncă de acum!”, își îndeamnă un bătrîn văcuța care merge agale și nepăsătoare de grijile stăpînului ei. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns