Medicul Valentin Cotocea, din Constanța, a emigrat în Anglia, după ce a câștigat un proces în care a fost târât acum patru ani de Serviciul de Ambulanță Bacău.
În decembrie 2012, Serviciul de Ambulanță Bacău a deschis acțiune în instanță împotriva medicului Marius Valentin Cotocea, din Constanța, și a cerut obligarea acestuia la plata a 76.056 de lei, reprezentând salarii și contribuții plătite de Ambulanță și tichete de masă acordate în perioada 2009 – 2011.
La sfârșitul lui 2008, dr. Cotocea a încheiat cu Serviciul de Ambulanță un contract individual de muncă prin care a ocupat un post pentru efectuarea rezidențiatului. Conform legii, medicul a semnat și un act prin care era de acord să rămână pe post încă trei ani după terminarea rezidențiatului.
Chiar după finalizarea specializării, în decembrie 2011, medicul a cerut încetarea contractului de muncă și a plecat să profeseze în Constanța, acolo unde domiciliază, motivând că salariul este insuficient pentru a-și întreține familia.
Conducerea Ambulanței l-a acuzat pe medic că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, asumate prin acte, și a încheiat raportul de muncă fără acordul Serviciului de Ambulanță.
În întâmpinarea depusă la Tribunalul Constanța la termenul din mai 2012, dr. Valentin Cotocea, prin avocatul său, a ridicat problema îngrădirii dreptului și a libertății de a-și alege locul de muncă și a lipsei vreunei remunerații compensatorii.
„Solicitarea restituirii acestor sume este, din punctul meu de vedere, nu numai ilegală, ci și imoral. A-mi impune să îmi desfășor activitatea de medic la Bacău, fără nicio altă remunerație decât un salariu de 1.019 lei, în caz contrar fiind obligat să restitui salariul încasat pentru munca efectiv prestată, în condițiile în care sunt căsătorit și am doi copii în întreținere și prestez în continuare activitate de medic în sistemul public de sănătate, este o cerință abuzivă ce trebuie sancționată ca atare”, s-a apărat dr. Cotocea.
Dr. Aura Crețu, managerul Serviciului de Ambulanță Bacău, a susținut pentru Ziarul de Bacău faptul că plecarea medicului nu a provocat doar prejudiciu material, ci a afectat, într-o anumită măsură, și populația din Bacău: „Era foarte bine dacă lucra în continuare. Ne creștea numărul de medici și aveam cu toții mai multe beneficii. Puteam să deschidem a doua linie de gardă, aveam un echipaj în plus pe ambulanțe. Era un beneficiu pentru populație.”
Procesul s-a derulat la Tribunalul Bacău, unde dr. Valentin Cotocea a pierdut, dar Curtea de Apel Bacău a modificat sentința și i-a dat dreptate medicului. Ulterior, a fost respinsă cererea de revizuire formulată de Serviciul de Ambulanță Bacău.
Mesaj din Anglia, de la dr. Cotocea, pentru foștii colegi din Bacău
Între timp, Valentin Cotocea a emigrat, lucrează ca medic generalist la Henwick Medical Center, din Worcester. El a comentat pe site-ul Ziarului de Bacău, unde a lăsat un mesaj dur pentru foștii săi colegi:
„Dragi colegi, Eu sunt inculpatul, medicul din Constanța care a plecat de la Bacau si a lasat pacientii netratati. … Nu vedeti cat de penibili sunteti….si cu toate cometariile de mai sus… In primul rand eu nu am facut rezidentiatul la Bacau, l-am facut in Constanta…nu am luat 76.000 (astia sunt bani cu tot cu impozit, am inceput cu 600 ron si am terminat cu 1000 ron, bani in care au fost si alocatiile copiilor. Problema e simpla, procesul s-a terminat am, castigat….si de mai multi ani acum lucrez intro tara civilizata din UE. Va urez succes dragi colegi, cei care ma puneau sa dau banii inapoi…rusine voua….. ca sustineti acel sistem, bolnav, corupt, politizat, sarac si plin de nevoi”.
mimi a zis
Un neica nimeni care nu merita sa studieze la noi .Am cunoscut multi fugari dar putini denigratori .Rusine .
Adrian Colibaba a zis
Un adevărat mesaj in spiritul sărbătorilor Crăciunului. Nu știu despre ce colegi face vorbire domnul doctor care nu cred ca a fost vreodată văzut la fata de cineva din personalul medical al Ambulantei Bacau. Domnia sa a încheiat un contract cu niște drepturi si obligații , pe care le-a încălcat in mod premeditat , motiv suficient pentru o răspundere juridică. Dar in Romania , contractele semnate de buna voie nu au nici o valoare. Domnia sa a ales de la început sa obțină o specialitate intr-un mod cât mai facil , pentru ca apoi sa-si vadă strict de interesul personal. Ii doresc multă sănătate domnului doctor acolo unde este si sa stea cât mai departe de acest sistem bolnav pe care nu a dorit defel sa il trateze. Si ii reamintesc ca medicii , pana la urma ar fi de dorit sa fie OAMENI. Ceea ce are din ce in ce mai rar.
ADRIANA C. a zis
Felicitari d-lui doctor. Este absurd sa dai in judecata un om si sa ceri restituirea sumei salariilor incasate. A prestat o munca pentru acest salariu. E dreptul dansului sa rezilieze un contract.
shobolanul cu glicemia mare a zis
Tipic romanesc partea I : semneaza un contract (nu cred ca i-a pus nimeni pistolul la tampla…) iar apoi, dupa ce se vede cu sacii in caruta (a terminat rezidentiatul)se da amnezic (uita de inca trei ani de contract) si pleaca in graba.
Domnule doctor, ia incearca matale de fa schema asta in UK si vezi cam ce o sa patesti…
Tipic romanesc partea a II-a: pleaca in strainataturi si incepe sa ii puta dinspre Romania.
Nea Vali, am lucrat 3 ani la companii romanesti si restu’ de aproape 17 ani la companii straine dar tot timpul am apreciat practica si experienta pe care am acumulat-o in companiile romanesti. Sa fac din „rahat bici” a fost o cerinta curenta in companiile romanesti, cerinta care m-a propulsat in companiile straine in perioade de criza! E usor sa fii specialist cu toate sculele ultimul racnet in cabinet, mai greu cand esti medic de tara in romania si n-ai ban de un termometru…Sunt o gramada de medici super-specializati in Romania, cu realizari mari pe parte profesionala si materiala , fara sa fi practicat o secunda in afara Romaniei, care inca se lupta sa vindece sistemul parasit de dumneata.
Iti urez un an nou fericit and don’t forget your roots!
moa a zis
peste 50% din populatia tarii este dementa! țineți-vă tare ca este molipsitor
(^o^)