– un proiect al presedintelui CJ Bacau, Dragos Benea, de a se planta pomi fructiferi in unitatile de invatamint dim mediul rural, a fost gustat de toata clasa politica bacauana, indiferent de culoarea politica
Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau, a initiat un proiect, adus in discutia alesilor judeteni bacauani, la ultima sedinta, care a reusit sa creeze armonie intre consilieri, indiferent de culoarea lor politica.
Proiectul vizeaza plantarea de pomi fructiferi in unitatile de invatmint din mediul rural. In motivatia lui, presedintele CJ Bacau a aratat ca „in cadrul Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Bacau in orizontul de timp 2010 – 2021 este vizata cresterea competitivitatii sectoarelor agro-alimentar si forestier si dezvoltarea rurala.
Initierea si implementarea unui program judetean de refacere a plantatiilor de pomi fructiferi se incadreaza in strategie. In conditiile actuale ale cresterii tot mai accentuate a preturilor si implicit a aprecierii calitatii produselor agricole pe piata globala, traditia si experienta judetului Bacau in agricultura permit abordarea mai multor tipuri de culturi, adaptarea acestora in functie de conditiile climatice in schimbare dar si in functie de normele europene in vigoare.
Consiliul Judetean Bacau, in calitate de autoritate a administratiei publice locale, este dator sa adopte si strategii privind refacerea bazinelor pomicole, care sa urmareasca: oprirea declinului tot mai acut al plantatiilor existente, extinderea culturii sortimentelor de valoare biologica”. Obiectivul principal al programului va fi infiintarea de loturi de pomi fructiferi si vizeaza in primul rind implicarea copiilor din mediul rural.
„Programul judetean de refacere a plantatiilor de pomi fructiferi la toate scolile din mediul rural” va fi derulat in parteneriat cu autoritatile administratiei publice locale, cu institutiile de invatamint, precum si cu alte persoane fizice sau juridice interesate.
Programul se va derula pe o durata a patru ani, in perioada 2011 – 2014 si costurile lui sint estimate la 800.000 de lei. Activitatile proiectului au ca scop final refacerea plantatiilor de pomi fructiferi, precum si infiintarea de noi livezi in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, prin achizitionarea si plantarea materialului saditor pomicol, care sa valorifice specificul de sol si clima a judetului nostru, sa protejeze cadrul ecologic natural si sa contribuie la cresterea responsabilizarii copiilor din mediul rural pentru protejarea mediului inconjurator.
Propunerea a fost agreata de toti consilierii judeteni, care au cerut doar ca merele sa nu fie prea rosii, prea protocalii, albastre sau galbene.
Felicitari!!!