Duminică dimineață vezi mereu lumea mergînd la biserică. Printre ei, și mulți tineri, unii veniți cu gașca, să demonstrezecă sînt și ei credincioși. E la modă. În biserică, fac și ei ce face lumea: o grămadă de cruci, fetele mai poartă batic (dar un buric mai iese fără să vrea dintr-un tricou mai mult decît strîmt), se mai roagă (în pauza dintre glumele lor) și stau, pînă are cineva ideea genială: „Hai și noi în Atlantic!”.
Mi-am întrebat o prietenă, care își face cruce de cîte ori trece pe lîngă o biserică, de ce procedează așa. Habar n-a avut să-mi răspundă. Puțini știu că „se face cruce pentru că biserica reprezintă casa mîntuitorului și că aceasta este sfîntă. Este locul unde te căiești. Se face cruce la orice biserică, nu contează dacă este ortodoxă sau catolică. Oricum în final acestea se vor unii”, ne explică Gina Bogescu, una dintre puținele adolescente care are habar. Ea ne lămurește și de ce folosim baticul, cel pe care fetele încercă să-l pună pe cap fără a-și deranja coafura: „Maica Domnului avea mereu capul acoperit. De altfel toți sfinții aveau capul acoperit, iar exemplu lor trebuie urmat. Lipsa baticului este considerat păcat”.
Nu vreau să fac o lecție de religie ci vreau să „luminez” cît de cît capul unora care acționează fără nici o logică, celor care în autobuz se apucă să facă cruci, lăsînd bara de susținere liberă și de multe ori dezechilibrîndu-se, pentru ca efortul lor să nu fie în zadar.
În fața bisericii este o altă problemă: cea a vorbitului. Este mai rău ca la piață. Dacă ești curios cum a agățat cineva o „fetiță” sau ce s-a întîmplat la un majorat, vino duminică dimineață la biserică! Să vezi acolo bîrfă, în timpul celor patru ore de slujbă, la care unii rezistă cu stoicism. Că așa-i la modă! Și mai e ceva: celularele și guma de mestecat. Nu există slujbă în care să nu auzi vreun celular sunînd și să vezi cum sărăcuțul tînăr fuge printre mulțime ca să iasă din biserică să vorbească cu iubitul sau iubita. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns