Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), organizație la care este afiliată și CNSLR Frăția, a lansat un mesaj referitor la Dimensiunea Socială a Uniunii Europene (UE), în preajma apropiatului summit al Consiliului Europei. Acest mesaj a fost trimis și ziarului noistru, prin intermediul filialei Bacău a CNSLR Frăția, de Bernadette Segol, secretar general al CES, și de Leonard Bărăscu, președintele confederației sindicale din țara noastră. „Responsabilii europeni se vor reuni pe 27 și 28 iunie – au precizat cei doi oficiali ai mișcării sindicale. În cursul reuniunii, ei ar trebui să redacteze o foaie de parcurs pentru Europa socială. Nu-i vom mai ierta dacă ne vor dezamăgi încă o dată!”
„Ascultând anumiți lideri ai UE – se arată în mesaj – am putea crede că perioada crizei s-a încheiat. Și totuși, nimic mai puțin adevărat, după cum o știu prea bine milioanele de europeni care continuă să se confrunte cu dificultăți fără precedent și suferă o diminuare dramatică a nivelului condițiilor de trai.” Sindicatele cred că responsabilii politici fac dovada unui interes formal pentru «dimensiunea socială» a Europei, dar că politicile lor continuă să crească presiunea unei austerități ieșite din comun.
Dimensiunea sociala a UE ar trebui să însemne condiții de viață și de muncă mai bune, protecție socială, servicii publice de calitate și dialog social. Realitatea este că responsabilii UE își continuă campania de ciopărțire a cheltuielilor publice și de dereglementare cu orice preț, punând astfel în pericol locurile de muncă, condițiile de muncă și serviciile vitale în multe sectoare de activitate.
Căutând să stabilească o piață a muncii transfrontalieră liberă, guvernele au eșuat în aplicarea măsurilor de protecție pentru lucrători, având ca rezultat o exploatare generală și un dumping social care au luat proporții dezastruoase.
Persoane care aveau nevoie disperată de un loc de muncă s-au deplasat în întreaga Europă, rezultatul fiind diminuarea salariilor și a nivelului condițiilor de muncă, antrenând reacții de ostilitate periculoase.
Dialogul social este și el sub tensiune
Un raport al Comisiei Europene, publicat în aprilie, recunoștea că un dialog bine structurat între patronate și lucratori este indispensabil pentru un progres social consensual. Și totuși, politicile de austeritate și diminuarea cheltuielilor au subminat rolul partenerilor sociali și dreptul sindical inalienabil în ceea ce privește negocierea colectivă și fixarea salariilor la nivel național și european.
CES cere aplicarea unui venit minim în fiecare stat membru al UE și o creștere semnificativă a salariului minim legal în țările în care sindicatele consideră necesar acest lucru. UE trebuie să investească între 1 și 2% din PIB într-un plan de relansare economică pentru a restabili creșterea economică și pentru a lupta împotriva șomajului.
Solicitările CES au fost reluate de Parlamentul European, unde o parte dintre eurodeputați au condamnat eșecul Comisiei în a prezenta propuneri realiste pentru consolidarea Europei sociale și au pledat pentru «o schimbare a direcției», care să favorizeze creșterea economică, locurile de muncă și justiția socială.
Peste tot în Europa, prioritățile noastre sunt încetarea tăierilor contraproductive ale cheltuielilor publice, oprirea concurenței transfrontaliere care împinge către scăderea salariilor și a nivelului condițiilor de muncă și care încurajează evaziunea fiscală, investițiile în favoarea creșterii economice și a locurilor de muncă durabile și susținerea dialogului social și a negocierii colective.
Europa nu-și poate permite să întârzie!
Lasă un răspuns