– de citeva zile, chipul „regelui muzicii pop” face cu ochiul bacauanilor, din vitrina Galeriilor „Frunzetti” – acesta a fost imortalizat, prin penelul sau, in semn de omagiu, de artistul plastic Cristina Ciobanu – profund marcata de disparita celui care, apreciaza ea, a fost un artist complet, pictorita se gindeste serios la realizarea unei expozitii-tribut Michael Jackson
Moartea „Regelui pop” a lasat urme si in lumea artistilor plastici bacauani. Desi nu se declara o fana a megastarului, artistul plastic Cristina Ciobanu s-a aratat coplesita de reactiile unei lumi intregi la aflarea vestii ca acesta a plecat dintre cei vii. Mai mult, sustine ea, constientizind net in astfel de momente „fenomenul Jacko”, artista a gasit de cuviinta sa-i aduca acestuia, ea insasi, un tribut. Unul, evident, prin culoare, realizindu-i lui Michael Jackson un portret care acum poate fi privit si, de ce nu, achizitionat, de la Galeriile „Frunzetti”.
Tribut pentru un „artist complet”
In afara lucrarii deja expuse, Cristina Ciobanu mai are incepute, in propriul atelier de creatie, inca doua, purtind acelasi „titlu”: „Tribute to Michael Jackson”. „Vorbim, din punctul meu de vedere, despre un artist complet care trebuie si auzit, dar si vazut. Si pentru ca moartea lui mi-a creat o anumite stare, am decis sa-i aduc, in stilul meu, un omagiu. Este, daca vreti si un soi de revolta la adresa showbiz-ului pentru care el s-a sacrificat, dar de care a fost sacrificat, ajungind in final, ca atitia altii, o marioneta a acestuia”, ne-a marturisit Cristina Ciobanu. Unul dintre cele doua tablouri aflate acum in lucru, infatiseaza un Michael Jackson in diferite ipostaze ale vietii sale. Cel de-al doilea, s-a vrut a fi initial o natura statica, devenind insa ulterior, un „Neverland” in miniatura al artistului. „Am inceput lucrarea cu gindul la o natura statica, neputind insa sa-mi scot din minte fenomenul Michael, am ajuns sa-l pictez tot pe el. I-am prins asadar portretul, gindindu-ma la Neverland si la faptul ca, de fapt, acest copil cu nume de Michael Jackson a vrut, in naivitatea sa, sa faca o lume mai buna. Dincolo de toate vorbele la adresa lui, eu merg pe ideea de -hai sa luam dintr-un artist, esenta lui”, a mai spus pictorita. De altfel, aceasta a mai pictat, cu ani in urma, un tablou dedicat megastarului. Se intimpla in 1993, la citeva luni dupa concertul din Bucuresti, cind, coplesita, de asemenea, de prestatia acestuia, Cristina Ciobanu i-a realizat un portret. „Si atunci, am dus lucrarea la fondul plastic, pentru a putea fi vazuta de fani. Imi aduc aminte ca s-a si vindut la scurt timp dupa aceea, cumparatorul fiind un fan al artistului, din Germania”, a spus artista plastica bacauana. Lucrarea expusa in prezent la Galeriile „Frunzetti” poate fi, de asemenea, achizitionata, pretul fiind unul, cum declara insasi autoarea, „necomercial”: 17.000 lei.
Reactii in afara atelierului de creatie
Desigur, un „Michael Jackson de vinzare” nu a putut sa nu stirneasca reactii in rindul populatiei. Potrivit reprezentantilor Galeriilor „Frunzetti”, unde tabloul infatisindu-l pe star este expus, zeci de bacauani care, in mod normal trec pe linga magazin fara sa intoarca privirea, au trecut acum pragul acestuia. Cei mai interesati si „entuziasti” sint adolescentii, dar nici persoanele trrecute de prima tinerete nu s-au sfiit sa intrebe de „costul” lui Michael. Cum era si de asteptat, pretul ii sperie insa pe admiratori care, trec, ridicind neputincios din umeri, mai departe. Altii critica ideea artistului, catalogind-o ca fiind o initiativa cu un scop pur comercial. „Aceasta nu este arta, este industrie. Probabil ca, tocmai de aceea se va gasi si relativ repede cumparatorul”, este parerea unui bacauan oprit pentru citeva minute in fata vitrinei in care Michael este expus. „Jacko” din tabloul Cristinei Ciobanu a ajuns de altfel, la doar citeva zile de la realizarea lui, si in atentia bloggerilor. „Nu mi-am imaginat vreodata ca un artist ar vrea sa-l picteze pe megastar, insa m-am inselat. Iata ca regele muzicii pop ajunge sa fie, insa, subiect de arta si sint sigur ca vreun impatimit va gasi resursele financiare necesare sa cumpere acest tablou. Personal, ma declar putin uimit, dar sint dispus sa sar peste partea «kitch» a ideii si salut initiativa”, scrie Adrian Monoranu, pe blogul sau „Marketing in culori si imagini” (www.monoranu.ro).
„Este un tablou de care nu tin sa ma despart”
In replica, autoarea „Tributului lui Michael Jackson” spune ca pretul este, dimpotriva, unul necomercial. „Este un tablou de care nu tin sa ma despart. Daca ar fi fost altfel, as fi ales un pret mai accesibil. Este pretul meu pus in cazul in care va exista cineva care va vrea neparat sa-l aiba”, sustine Cristina Ciobanu. De altfel, marturiseste ea, intentioneaza chiar realizarea unei expozitii-tribut pentru Michael. „M-am gindit la o expozitie personala in acest sens. Una care sa nu fie neaparat insa cu portrete, ci una inspirata de ceea ce se numeste muzica pop”, a mai spus artista plastica bacauana.
Cristina Ciobanu este membra a Uniunii Artistilor Plastici Bacau din 1990 si are la activ peste 50 de expozitii persoanle si colective in tara si strainatate.
Monoranu a zis
Merci Mada. Am pus si eu o reactie aici.
mladita a zis
Am vazut tabloul – este intr-adevar o opera de arta , e f frumos. Sunt atatia oameni f bogati care dau sume exorbitante pe o poseta de exemplu, un costum sau o pereche de pantofi sau mai stiu eu ce. De ce sa nu dea pe o lucrare de arta?! Un artist in vremea de azi traieste f greu iar la noi s-a stabilit obiceiul ca artistii sa-si ofere munca lor sub pretul real sau uneori chiar gratis. Dar efortul artistului? Dar tribulatiile prin care trece? Dar propria viata, artistul si-o poate trai fara sa castige nimic din ceea ce realizeaza? Nu ma pricep la preturi, dar sunt sigura ca sunt destui oameni bogati pt care aceasta suma nu e chiar atat de mare cum ni se pare noua muritorilor de rand. Eu o felicit pe Cristina Ciobanu pt frumusetea si sensibilitatea lucrarii. Daca e sa consideri lucrurile si din alt unghi de vedere, tabloul acela il poti privi/admira pe … gratis!
cris a zis
Multumesc pentru aprecieri!