– sute de elevi din mediul rural sînt nevoiți să meargă pe jos pînă la școală – zeci de localități din județul Bacău nu dispun nici la această oră de un microbuz școlar necesar pentru transportul elevilor la cursuri.
Deși directorii de unități de învățămînt și primarii comunelor au făcut numeroase cereri la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) privind suplimentarea numărului de microbuze școlare, ei nu au primit pînă acum un răspuns favorabil, ci doar promisiuni. Conform reprezentanților ISJ, în județul Bacău există la această dată 79 de microbuze, dar ar mai trebui încă 27. Pînă autoritățile centrale vor aloca bani pentru acest capitol, peste 400 de elevi fac naveta pînă la școală. „Nu există zone total neacoperite.
Sunt școli cu structuri mai numeroase, care au mai solicitat microbuze necesare pentru desfășurarea programului în condiții normale. Noi am trimis necesarul la Ministerul Educației și așteptăm un răspuns”, ne-a declarat insp. Claudia Merticaru, purtătorul de cuvînt al ISJ. Solicitări pentru suplimentarea microbuzelor școlare au fost trimise de către Liceul Tehnologic Răchitoasa, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 Comănești, Grupul Școlar „Georgeta Jurgea Cancicov” din Parincea, școlile cu clasele I – VIII din comunele Zemeș („Ștefan cel Mare”), Măgura („Emil Brăescu”), Mănăstirea Cașin (nr. 2), Strugari, Vultureni, Corbasca, Ardeoani (nr. 1), Berzunți („Alexandru cel Bun”), Buhoci, Solonț (Școala Gimnazială), Motoșeni („Gheorghe Nechita”), Letea Veche, Berești-Tazlău, Pîncești (nr. 1), Orbeni (nr. 1), Tg. Ocna (nr. 2), Tătărăști (școala din satul Gherdana), Traian, Filipeni, Gioseni („Ion Strat”), Căiuți, Horgești (școala din satul Răcătău), Oncești și Sănduleni (nr. 1). „Noi avem un singur microbuz și nu reușim să ne descurcăm. Ne-ar mai trebui unul. E distanța mare dintre școli, de 12 kilometri, și trebuie să plece de la 6.00 dimineața pentru a-i lua pe copii și pentru a acoperi toate traseele. Nu putem să-i lăsăm să meargă pe jos și ne descurcăm așa cum putem cu un singur microbuz. Dar ca să nu-i mai trezim cu noaptea în cap pe copii ar mai trebui o mașină. Din 2010 tot cerem, dar niciun răspuns. Am vorbit și în acest an la Inspectoratul Școlar și cică se așteaptă un lot de microbuze, dar nu se știe cînd”, spune primarul din Vultureni, Octavian Țăranu.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns