• microîntreprinderile care se înființează de acum încolo, au la dispoziție 60 de zile să facă angajări
În viitorul foarte apropiat, microîntreprinderile care abia se înființează și care nu vor să plătească impozit pe profit, ci pe venit, sînt obligate să-și angajeze cel puțin o persoană. Pînă acum, legislația prevedea că o microîntreprindere trebuie să aibă maximum nouă salariați, deci permitea și lipsa acestora. De acum, una din condițiile pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor este existența a 1-9 persoane. „Condiția este imperativă, cel puțin un angajat, în caz contrar firmele urmînd să plătească impozit pe profit și nu pe venit”, spune Maricel Radu, purtător de cuvînd al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău. Noua prevedere este inclusă în legislația privind impozitarea microîntreprinderilor (Legea nr. 232/2003 pentru aprobarea OG nr. 36/2003 privind corelarea unor dispoziții din legislația financiar fiscală, publicată în Monitorul Oficial 373/2003).
O altă condiție este că pot opta la plata unui impozit aplicat asupra veniturilor obținute din orice sursă microîntreprinderile private care fac producție, prestează servicii sau fac acte de comerț, au realizat venituri de cel mult 100.000 de euro (echivalentul în lei). „Numai dacă se îndeplinesc și aceste condiții, persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor începînd cu anul fiscal următor”, spune Maricel Radu. Opțiunea se comunică organelor fiscale teritoriale la începutul anului fiscal, sub forma unei declarații pe propria răspundere, pînă la data de 31 ianuarie inclusiv. Persoanele juridice plătitoare de impozit pe venit nu mai aplică acest sistem de impunere începînd cu anul următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre conditiile impuse de lege. Ca să fie considerate anul viitor microîntreprinderi, firmele trebuie neapărat să-și angajeze un salariat, încă din 2003. De asemenea, firmele care se înființează de acum încolo, au obligația să facă angajări în cel mult 60 de zile de la data înființării. „Contribuabilii care se înființează în cursul unui an fiscal trebuie să înscrie opțiunea în cererea de înregistrare la Registrul Comerțului”, afirmă Maricel Radu. Opțiunea este definitivă pentru anul fiscal respectiv și pentru anii fiscali următori, cît timp sînt îndeplinite condițiile legale referitoare la microîntreprinderi. Nu au calitatea de microîntreprindere agenții economici care desfășoară actvități în domeniile bancar; asigurări și reasigurări, piață de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii; jocuri de noroc, pariuri sportive, cazinouri.
În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condițiile impuse nu mai este îndeplinită, contribuabilul are obligația de a păstra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de calitatea de microîntreprindere (de regimul impozitului pe venit), chiar dacă ulterior îndeplinește condițiile legale.
În județul Bacău, activează în acest moment aproximativ 9.000 de microîntreprinderi. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns